Ugrás a cikkhez

Indokolatlannak minősítette a vizsgálati fogságot, és szabadlábra helyezte Robert Kalinák volt szlovák belügyminisztert a szlovák legfelsőbb bíróság szenátusa pénteken - jelentette a TASR közszolgálati hírügynökség.

Kalinákot április 23-án vették vizsgálati fogságba, pár nappal azután, hogy a szlovák rendőrség különleges egysége a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) eljárást indított ellene, illetve a korábbi miniszterelnök, Robert Fico és további két társuk ellen bűnszövetkezet létrehozásának gyanúja miatt.

A vádakat az érintettek elutasították, s Robert Fico - aki jelenleg a szlovák parlament legnagyobb ellenzéki pártjának, az Iránynak (Smer-SD) az elnöke - a legerősebb ellenzéki párt vezetőjének ellehetetlenítését célzó, politikai indíttatású bosszúnak nevezte az eljárást. Fico szerint azért indult ellene eljárás, mert miniszterelnöksége idején "hangosan beszélt" a jelenlegi legerősebb kormánypárt, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) elnöke, Igor Matovic és a volt államfő, Andrej Kiska adócsalásairól.

Az eljárás megindítása után a vizsgálati szervek Robert Fico vizsgálati fogságba vételére is javaslatot tettek, ám erre csak azután kerülhetett volna sor, hogya parlament is jóváhagyja. A főügyészség vonatkozó kérelmét - amelyet a mandátumbizottság ülésén a kormánykoalíció pártjainak képviselői támogattak - egy héten át tartó rendkívül heves vita után, a múlt héten végül elutasította a törvényhozás.

A szlovák legfelsőbb bíróság pénteki döntése, amely indokolatlannak minősítette Robert Kalinák vizsgálati fogságba vételét, egyidejűleg megalapozottnak minősítette az ellene indult eljárás indoklását.

(MTI)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából