Ugrás a cikkhez
Reklám

Vasárnap véget ért a Gyergyószentmiklós mellett megtartott 15. EMI-tábor, amelyet sikeres és eredményes rendezvényként könyveltek el a szervezők, úgy a látogatószámot, mint az előadások, beszélgetések során elhangzottakat tekintve. Az ötnapos programsorozat gerincét a történelmi, közéleti és nemzetpolitikai témájú előadások képezték, emellett hagyományőrző és szórakoztató programok várták a táborozókat. A zárónapon az EMI által összehívott Erdélyi Nemzeti Kerekasztal keretében az EMNP és az MPP elnöke ült egy asztalhoz, és a jövőbeli együttműködést illetően további egyeztetésekre tettek ígéretet. Alább folytatódik a szervezők közleménye.




Szombaton a Beke István és Szőcs Zoltán ügyéről tartott kerekasztal-beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy széles körben, folyamatosan napirenden kell tartani bebörtönzött nemzettársaink ügyét ugyanúgy, mint a magyarság jövőjének kérdéseit, továbbá ideje, hogy az erdélyi politikum példát mutasson a közösségnek. Kulcsár Terza József, aki parlamenti képviselőként rendszeresen látogatja a bebörtönzött fiatalokat, nehezményezte, hogy kevés képviselőtársa él ezen jogával. Sorbán Attila Örs EMI-elnök szorgalmazta, hogy mindazokat, akik cselekedhetnének az ügy érdekében, és nem tesznek eleget a kötelességüknek, felelősségre kell vonni, valamint leszögezte: mindenkinek részt kell vennie a közéletben. „Jobb légkört kell teremteni Székelyföldön” – fogalmazott Szőcs Csongor, Szőcs Zoltán testvére, aki szerint a politikusokat csak úgy lehet kimozdítani a tétlenségből, ha tömegek követelik a kiállást.




A szombati, Magyar nemzetstratégia Erdélyben és a Kárpát-medencében címet viselő kerekasztal-beszélgetésen Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Mezei János MPP-elnök és Sorbán Attila Örs EMI-elnök a magyarság jövőjéről, a nemzetstratégia kérdéseiről értekeztek. Kövér László hangsúlyozta a magyar kormány nemzetegyesítést szem előtt tartó tevékenységét, kiemelve a demográfiai mutatók javítására irányuló intézkedéseket. Ahhoz azonban, hogy a törekvések célt érjenek, a gyermekvállalást illetően mentalitásváltásra van szükség – mutatott rá a Magyar Országgyűlés elnöke.

A vasárnap délutánra meghirdetett Erdélyi Nemzeti Kerekasztal keretében Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke és Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke Sorbán Attila Örssel, az Erdélyi Magyar Ifjak elnökével beszélgetett, aki ismertette a kezdeményezés célját: az erdélyi magyarságot ki kell mozdítani az érdektelenségből, kiábrándultságból, és meg kell teremteni egy cselekvőképes nemzeti oldalt. „A cselekvés határai beszűkülnek, amennyiben nem sikerül szövetségeket kialakítani” – figyelmeztetett Mezei János, aki egy jól meghatározott prioritási lista és ütemterv mentén tartja elképzelhetőnek az azonos elvek mentén működő pártok és civil szervezetek együttműködését. Csomortányi István kifejtette: az erdélyi magyar politizálás 100 éve helyzetkövető politizálás, ehelyett most helyzetet kell teremteni a megmaradás érdekében. A kerekasztal résztvevői egyetértettek abban, hogy a teljes nemzeti oldalnak meg kell állapodnia egy mindenki számára elfogadható és kötelező nemzeti minimumban.

A hétvégi, történelmi témájú előadásokat olyan neves szakemberek tartották, mint Raffay Ernő történész, aki az 1919-es év Magyarországot és elsősorban Erdélyt érintő eseményeit értékelte 100 év távlatából, és ezek fényében vázolt fel különböző szcenáriókat a külhoni magyarság jövőjét illetően, valamint Babucs Zoltán hadtörténész, aki Felvidék 1938-as hazatéréséről beszélt a közönségnek.

Vasárnap Wittner Mária 1956-os szabadságharcos volt az EMI-tábor vendége, aki arra intette a fiatalságot, hogy a szabadságharc leverése utáni megtorlások során tapasztalt és a mai napig a fejét fel-felütő gyűlölet és aljasság ellenében csak szeretettel lehet építkezni.

Az EMI-tábor egy éve költözött vissza eredeti helyszínére, a 4-es kilométernél található táborhelyre, amelyet az elmúlt időszakban folyamatosan fejlesztettek, így már egy kiépített, barátságos táborhelyszín fogadta a rendezvényt és a látogatókat. Az idei látogatószám meghaladta a tavalyit, és külön öröm, hogy nemcsak az esti programok, hanem a történelmi és közéleti témájú előadások is népszerűnek bizonyultak a résztvevők körében.

A 15. EMI-tábor előadásain elhangzottak iránt érdeklődők bővebb beszámolókat, egyéb anyagokat találnak a www.emitabor.hu honlapon és az EMI-tábor hivatalos Facebook-oldalán.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából