Ugrás a cikkhez
Reklám

Nyilatkozatban hívta fel a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) szombaton a kárpátaljai közvélemény figyelmét arra, hogy ismeretlenek a szervezet elnökének nevében megtévesztő SMS-eket küldtek szét a vidék lakosságának egy nappal a vasárnapi, előrehozott ukrajnai parlamenti választások előtt.

A KMKSZ nyilatkozata a magyar jelöltek elleni újabb provokációnak nevezi a kampánycsendet megsértő akciót, és felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy senki ne dőljön be a hamis üzeneteknek, mindenki őrizze meg a nyugalmát, és legyen figyelmes. A magyar szervezet közölte, az ügyben feljelentést tettek az illetékes hatóságnál.

A KMKSZ korábban ugyancsak nyilatkozatban ítélte el, hogy péntek reggelre több magyarlakta településen hamis szórólapok jelentek meg, azzal az állítással, hogy az ukrajnai parlamenti választásokon a KMKSZ jelöltjét Petro Porosenko volt ukrán államfő támogatja. A szervezet szerint ez a szórólap olyan provokáció, amellyel zavart kívánnak kelteni a kárpátaljai magyarság körében. A tettesek felderítése érdekében a szövetség a rendvédelmi szervekhez fordult.

A KMKSZ szerint a magyar parlamenti érdekképviselet megakadályozására irányuló lépések világos tendenciája tapasztalható Ukrajnában, ahol minden lehetséges eszközt bevetnek a magyar közösség ellen. „Felháborítónak tartjuk, és mélységesen elítéljük azt a mesterséges magyarellenes hangulatkeltést, amely az utóbbi hetekben odáig fajult, hogy mára a kárpátaljai magyar kisebbség megfélemlítve, egzisztenciálisan is veszélyeztetve érzi magát saját szülőföldjén” – mutatott rá a KMKSZ, sajnálatosnak nevezve, hogy mindehhez a rendvédelmi szervek is asszisztálnak.

A július 21-i parlamenti választásokon a KMKSZ és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) közös támogatással indít képviselőjelöltet három olyan egyéni választókerületben, amely magyarlakta településeket is magában foglal.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából