Ugrás a cikkhez
Reklám

Andrej Danko (SNS) házelnök harmincméteres zászlórudat tervez felállítani a "szlovák parlament épülete" elé. Nem titkolt célja ezzel túlszárnyalni a magyar nemzeti lobogó árbócát Budapesten - írja a Ma7.



Andrej Danko (fotó: TASR)

A fővárosba érkezők egy ideje megfigyelhették, hogy a szlovák parlament épülete előtt nagy munkálatok zajlanak. Andrej Danko házelnök kezdeményezésére ugyanis egy harminc méter magas zászlórudat készülnek bebetonozni - írja a Sme napilap. Hasonló méretű zászlórúd "Szlovákia szomszédos országai" közül csak Budapesten található (27 méter). Jól tudja ezt Andrej Danko, éppen ezért külön kérte, hogy az

ő "rúdjuk" még ennél is magasabb legyen.

"Andrej Danko házelnök kérése volt egy olyan zászlórúd, amely magasabb, mint a Budapesten található" – mondta el Tomás Kostelník, a Nemzeti Tanács Hivatalának szóvivője. A munkálatok befejezése szeptemberre várható, Danko ugyanis szeptember elsején, a Szlovák Alkotmány napján szeretné kitűzni a "szlovák" nemzeti zászlót, amely így nem sokára harminc méterről loboghat Pozsonyban.

Így fog kinézni a legújabb komplexuscsillapító:




Többen megjegyezték, hogy ilyen magas zászlórúd nem biztos, hogy jól fog mutatni a parlament előtti téren. Ján Budaj szerint Danko zászlórúdja jelentős beavatkozást jelent a város sziluettjébe, amihez a műemlékvédők is felelőtlenül asszisztálnak. Emellett a pozsonyi várdombon rendkívül erős a széljárás. Dankoék azonban állítják, számoltak a hely sajátosságaival és a viharok nem jelentenek majd problémát.

– Ahelyett, hogy valaki értékelné, hogy valamit teszünk, újra csak nevetség tárgyává teszik azt – panaszkodott Andrej Danko a héten tartott sajtótájékoztatóján.

A munkálatok teljes költségei mintegy 67 ezer euróra (!) rúgnak. Danko személyesen 9000 euróval járult hozzá a zászlórúd megépítéséhez.

Már amolyan hagyománnyá válik, hogy a szlovák parlament házelnöke hagy maga után valami "emléket" a pozsonyi várdomb tetején. Pavol Paska például Szvatopluk lovasszobrának felállítását kezdeményezte a pozsonyi vár kapuja elé...

31 mázsa trágya a 30 méteres zászlórúd helyett

Danko akciója kiverte a biztosítékot a Mezőgazdászok Kezdeményezése (Iniciatíva polnohospodárov) nevezetű csoport tagjainál.

"Elegünk van!" – feliratú teherautóval jelent meg ma reggel a parlament épülete előtt a szervezet két tagja, és a 30-méteres zászlórúdnak kimélyített gödör elé 31 mázsa trágyát szórtak.

A mezőgazdászok elmondták, nem tudják tovább tűrni Danko önkényeskedését, aki ahelyett, hogy a szlovákiai mezőgazdaság komoly problémáival foglalkozna, inkább egy zászlórudat építtet, és saját maga nagyságának megörökítését helyezi előtérbe. Az SNS alá tartozik a mezőgazdasági tárca, élén Gabriela Matečná földművelésügyi miniszterrel.

Videón a trágyázás:





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából