Ugrás a cikkhez
Reklám

Bálványoson indult, bizottsági szinten pedig a magyarországi Várpalotán fogadták el a nyelvi jogok önkormányzati érvényesüléséről készült jelentést - írja a Székelyhon.

Az Európa Tanács (amely nem uniós szerv, nem keverendő össze az Európai Tanáccsal vagy az Európai Unió Tanácsával - a szerk.) Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa önkormányzati szakbizottsága június közepén Várpalotán tartotta kihelyezett ülését, amelyen az egy évvel korábban Bálványoson útjára indított nyelvi jelentést is elfogadták – számolt be csütörtökön Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája. A jelentés végleges formáját októberben fogadja el a plénum Strasbourgban.



Székely és magyar színek. Tamás Sándor szerint „a normalitás része az, amit az erdélyi magyar közösség kér” (fotó: Haáz Vince / Székelyhon)
„Nincsenek illúzióink, hogy a jelentés által hirtelen megváltozik a román kormány álláspontja a többnyelvűség alkalmazása tekintetében. Ugyanakkor minden nemzetközi dokumentum, amely jó példákat mutat be, ajánlásokat fogalmaz meg a tagállamok felé, abban erősít meg minket, hogy jó úton járunk, és számos európai országban a normalitás része az, amit az erdélyi magyar közösség kér” – fejtette ki Tamás Sándor. Kovászna Megye Tanácsának elnöke szerint a megoldás, hogy

Székelyföldön regionális hivatalos nyelv legyen a magyar.

Emlékeztetett, bíróság kötelezte arra, hogy új versenyvizsgát hirdessenek a megyei könyvtár igazgatói tisztségének betöltésére, és ebben nem szerepelhetett feltételként a magyar nyelv ismerete, holott a többnyelvűség európai elvárás.

Grüman Róbert, a Kovászna megyei önkormányzat alelnöke, aki az európai testület önkormányzati bizottságának elnöke is, rámutatott, a jelentés többek között azt szorgalmazza, hogy a helyi és regionális önkormányzatok maguk döntsenek arról, milyen nyelvet használjanak, ugyanakkor azt is javasolja, hogy az adott kisebbség nyelvének elsajátítása érdekében nyelvtanfolyamokat szervezzenek, valamint olyan közhivatalnokokat alkalmazzanak, akik ismerik a régióban használt nyelveket.

Hozzátette, a dokumentum kiváló alapként szolgál, hogy a jövő évi költségvetés tervezésekor a román kormánytól többletforrást igényeljen minden olyan önkormányzat, amelyet a törvény többnyelvűség alkalmazására kötelez.

Kapcsolódó:

- Jól meglesznek ők…

- Antimagyar román lett Macronék "liberálisainak" vezetője az EP-ben





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából