Ugrás a cikkhez
Reklám

Az eső ellenére sokan érezték fontosnak, hogy tiltakozásukat fejezzék ki az úzvölgyi katonatemető körül kialakult botrány miatt: az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) által szervezett tüntetés kezdetére több százan jelentek meg Csíkszereda főterén kedden délután - írja a Székelyhon, alább folytatódik a beszámoló.



Fotók: Gábos Albin

A résztvevők Csíkszeredán kívül öt helyszínről érkeztek szervezetten, buszokkal: Székelyudvarhelyről, Gyergyószentmiklósról, Sóvidékről, Szentegyházáról és Marosvásárhelyről.




Sokan molinókkal érkeztek, amelyeken többek között a Kegyeletsértés!, Nem hagyjuk a temetőnket!, Mondjon le a prefektus!, Védjük meg magunkat, védjük meg Erdélyt! feliratok voltak olvashatóak, de többen is székely és magyar zászlókkal érkeztek a tüntetésre, ahol többek között hangszóróból szólt az Ismerős Arcok Egy vérből valók vagyunk című dala ráhangolódásképpen.




Újra utcára kellett vonulnunk, mert olyan támadás érte közösségünket, amelyet nem hagyhatunk szó nélkül. Megálljt kell parancsolnunk a magyarellenességnek – mondta el felszólalásában Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Néppárt csíkszéki elnöke. Mint részletezte: van egy szent hely innen 50,9 kilométerre, ahol azok nyugszanak, akik a hazáért és a nemzetért odaadtak mindent. Követeljük, hogy rendezzék vissza eredeti állapotába a temetőt és ne háborgassák tovább a hősi halottakat! – nyomatékosította.




„Van egy prefektus ebben a közigazgatási egységben, aki az úzvölgyi katonatemető ügyében is a megye és annak többségi lakossága ellen dolgozott. Van egy prefektus, aki innen, erről a térről három éve és tizenöt napja levetette közösségünk jelképét, a székely zászlót. Mi úgy gondoljuk, hogy ennek az embernek mennie kell! Szép nagy országban lakunk, őrizze máshol a törvény betűit!” – hangsúlyozta Tőke Ervin.

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke szerint tudomásul kell vennünk, hogy most már leplezetlen módon, közvetlen ostrom zajlik az erdélyi magyarság ellen.




„Hogy megoldást találjunk lehetetlen helyzetünkre, először az okokat kell tisztán látnunk, s érdemes megvonni az elmúlt száz esztendő mérlegét. Az ország, amelyben élünk, egy csődtömeg, és a bukaresti idézőjeles politikai elit nemzetiségtől függetlenül megbukott, a magyar érdekképviselet pedig továbbra sem jelent megoldást. Legyen hát új, igazi magyar egység! Nincs szükségünk Erdélyben helytartókra, ezért követeljük Jean Adrian Andrei prefektus lemondását! Nem felelhetnek megyéinkért olyanok, akik nem a helyi lakosság érdekeit képviselik. Nincs szükségünk bukaresti, minisztériumi gyámságra, ezért követeljük, hogy az úzvölgyi katonatemetőt hagyják jogos tulajdonosánál, Csíkszentmárton községnél. Ugyanakkor követeljük, hogy a szomszéd megyék által elcsatolt területeket adják vissza községeink fennhatósága alá. Adják vissza a hegyeinket! – hívta fel a figyelmet felszólalásában Csomortányi.

„Azért jöttünk ma ide, hogy tiltakozzunk az úzvölgyi temetőben történt szabálytalanságok ellen, tiltakozzunk a mesterségesen gerjesztett magyarellenesség miatt. Legyen már vége annak, hogy minket itt másodrangú állampolgárnak tekintenek! Az úzvölgyi temetőügy még nincs lezárva, és a megoldás még úgy tűnik, várat magára. Legyünk és maradjunk éberek, ne hagyjuk se Székelyföldet, se Erdélyt! – hangsúlyozta Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke.




„Az, ami Úzvölgyében történt, megcsúfolása a székely közösségnek, hiszen az úzvölgyi temető része a székely történelemnek, Székelyföld múltjának, és ehhez a történelmi emlékhelyhez letagadhatatlan joga van a székely népnek” – mondta el Izsák Balázs, az SZNT elnöke.

 


A felszólalók sorát Veress Dávid, az SZNT csíkszéki elnöke zárta, majd Szilágyi Árpád volt politikai elítélt szavalta el Kovács Vilmos Verecke című versét. A tüntetés végén tiltakozó nyilatkozatot olvastak fel, amelyben többek között Jean-Adrian Andrei prefektus lemondását kérik, ezt tapssal fogadták el a tüntetők. Az esemény a magyar és a székely himnusz eléneklésével zárult.











Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából