Ugrás a cikkhez
Reklám

Az erdélyi zsidóság "megsemmisítése" "népirtás volt", ami "árván hagyta Erdélyt", és sok szenvedést okozott – olvasható Klaus Iohannis román elnök üzenetében, amelyet az észak-erdélyi zsidóság deportálásának 75. évfordulója alkalmából írt.

A Máramarosszigeten csütörtökön szervezett megemlékezésen Andrei Muraru elnöki tanácsadó olvasta fel Iohannis üzenetét, amelyről a román elnöki hivatal közleményben számolt be.

Iohannis szerint az észak-erdélyi zsidóság deportálása "az egyik legkegyetlenebb tragédiája volt a 20. századnak".

A náci rendszer a zsidók elleni gyűlölettől elvakítva és az emberi méltóság, az emberi jogok semmibe vételével – szorosan együttműködve a korabeli magyar hatóságokkal – ördögi tervet ültetett gyakorlatba az úgynevezett zsidókérdés megoldása érdekében.

Az elnök felidézte, hogy 131 639 zsidót deportáltak az akkor Magyarországhoz tartozó Észak-Erdélyből, tehervagonokba zsúfolták és "a náci haláltáborokba szállították őket".

Iohannis ugyanakkor hangsúlyozta, hogy "bátor" döntés következtében a román állam másfél évtizeddel ezelőtt elismerte saját felelősségét a holokausztban, azóta Románia "őszintén vállalta a traumatikus múltat, és jelentős előrelépéseket tett a holokauszt emlékének megőrzése, illetve az antiszemitizmus, a rasszizmus, az intolerancia és az idegengyűlölet leküzdése érdekében".

Példaként említette a törvényi keret szigorítását, illetve a holokauszt oktatásának kiterjesztését.

A román elnök az európai parlamenti választásokra is kitért annak kapcsán, hogy milyen intézkedéseket kell hozni a történelem ismétlődésének elkerülése érdekében.

Úgy vélte, az EP-választás eredményei megmutatták, hogy "az európai szélsőségesség hullámát sikerült pillanatnyilag mérsékelni, de még sok a tennivaló, amíg a szélsőségesség, a liberális demokrácia aláaknázása, az intolerancia, a sovinizmus, a populizmus és a revizionizmus veszélye végleg elmúlik Európában".

Ehhez szükség van az egyéni szabadságjogok, az európai értékek védelmére, illetve az állampolgári hazafiasság és a szolidaritás érzésének erősítésére – olvasható a közleményben.

(MTI nyomán)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából