Ugrás a cikkhez
Reklám

Székelyföld területi autonómiáját és az úgynevezett terrorper nyomán bebörtönzött székelyek szabadon bocsátását követelte vasárnap Marosvásárhelyen a székely szabadság napja alkalmából tartott demonstráció több ezer résztvevője.



Fotók: Haáz Vince/Székelyhon

A közfelkiáltással elfogadott petícióban a tüntetők tiltakoznak a román állampolgárságú magyarok elnyomása, a magyar közösség megfélemlítése ellen.

Jelkép-eltávolítással provokáltak a megszállók

A helyi hatóságok nem próbálták eltiltani a résztvevőket attól, hogy a város központjába, a városháza elé vonuljanak, ahogy azt néhány évvel korábban tették, de idén is barátságtalan gesztust tettek: ezúttal a székely vértanúk emlékműve – a marosvásárhelyi magyarság március 15-i ünnepségeinek és a székely szabadság napjának hagyományos helyszíne – került az etnikai súrlódások középpontjába.




A márciusi ünnepségekre időzítve a városháza ugyanis új kockakő-burkolatot készíttetett az obeliszk köré, ám miután a helyi román sajtó felhívta a figyelmet rá, hogy a nyolcszögű burkolat a székely zászló nyolcszögű csillag-motívumát idézi, a helyi hatóságok utasítására a térrendezést végző munkások oktogonná alakították az emlékmű körüli csillagot, és a közeli csorgó mellől eltávolították a „Székely vértanúk kútja” feliratot.



A csillagos terv



Nem helyezték vissza a kétnyelvű, székely szimbólumokkal ellátott feliratot a csorgóhoz

Izsák Balázs, a székely szabadság napját meghirdető SZNT-elnöke közleményében jogsértőnek és provokatívnak, az EU-elnökségét betöltő Romániához méltatlannak minősítette a székely jelképek eltávolítását.

A székely nép nem mond le az autonómiáról

A székely nép nem mond le Székelyföld területi autonómiájáról, törekvésük pedig nem jelent fenyegetést senki számára – ez az üzenete Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke szerint annak a demonstrációnak, amelyre vasárnap, a székely szabadság napján gyűltek össze a résztvevők Marosvásárhelyen.




A tüntetéssel a nemzeti régiók védelmét célzó európai polgári kezdeményezésnek is nyomatékot akarnak adni. Izsák Balázs „a székely jövőépítés első európai sikereként” értékelte a demonstráción elhangzott beszédében, hogy a luxemburgi bíróság az SZNT-nek adott igazat a kezdeményezés bejegyzését eddig elutasító Európai Bizottsággal folytatott jogvitában.

Az SZNT elnöke szerint a kedvezőtlen nemzetközi körülmények és a romániai alkotmányos aggályok nem az autonómiaküzdelem feladására, hanem az akadályok lebontására kell sarkallják a székelységet.




Petíciót fogadtak el

Székelyföld területi autonómiáját és az úgynevezett terrorper nyomán bebörtönzött székelyek szabadon bocsátását követelte vasárnap Marosvásárhelyen a székely szabadság napja alkalmából tartott demonstráció több ezer résztvevője.

A közfelkiáltással elfogadott petícióban a tüntetők tiltakoznak „a román állampolgárságú magyarok elnyomása, a magyar közösség megfélemlítése” ellen.

A dokumentumban hiteltelennek nevezik az EU soros elnökségét ellátó Románia jelmondatát, miszerint „A kohézió európai érték”, azzal vádolva a bukaresti kormányt, hogy szándékosan elszegényíti Székelyföldet és ehhez uniós eszközöket is igénybe vesz.

A tüntetők azt követelték, hogy Bukarest hagyjon fel ezzel a gyakorlattal és kezdjen párbeszédet Székelyföld státuszáról a székely nép legitim képviselőivel.

Tőkés László: az erdélyi magyarság nem akar a szászok és svábok sorsára jutni

Tőkés László szerint a centenáriumát ünneplő román politikai osztály „fesztív” magyarellenességben éli ki magát, és nem akarja megérteni, hogy az erdélyi magyarok nem akarnak az elűzött és kiárusított szászok és svábok sorsára jutni.




Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a székely szabadság napja alkalmából vasárnap Marosvásárhelyen tartott demonstráció szónokaként úgy értékelte: a román hatalom igazságtalanul börtönözte be a terrorváddal elítélt székelyeket, hogy megfélemlítse a szabadságáért és autonómiáért kiálló székely népet.

Megjegyezte: ideje volna, hogy az EU és az „Orbán Viktor miniszterelnököt kárhoztató” néppárti frakció ne csak a Közép-Európai Egyetem sorsával, hanem a megsemmisülés határára jutott marosvásárhelyi magyar orvosi egyetem helyzetével is foglalkozzon.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából