Ugrás a cikkhez
Reklám

Az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Néppárt egyaránt rendőrségi feljelentést tett a Nagyváradon a hétvégén történt zászlóégetési kísérlet ügyében.

Mint ismert, vasárnapra virradó éjszaka egy fiatal lány megpróbálta felgyújtani az RMDSZ Bihar megyei székházára kitűzött magyar zászlót a nagyváradi Fekete Sas-palotában, ám egy fiatalember időben megakadályozta, hogy a lobogó lángra kapjon



Fotó: RMDSZ
Az RMDSZ Bihar megyei szervezete hétfőn feljelentést tett az incidens ügyében. Az alakulat közleménye szerint világossá tették a nyomozóknak: elvárják, hogy minél hamarabb találják meg a tettest vagy tetteseket, és vonják felelősségre azokat.

„Az RMDSZ Bihar megyei szervezete továbbra is hitet tesz a szülőföldön való békés együttélés mellett, de egyértelművé tettük, tesszük mindenki számára, hogy ragaszkodunk nemzeti szimbólumainkhoz és azok használatához” – közölte az RMDSZ, hozzátéve: minden provokáció, nyomásgyakorlás ellenére sem hátrálnak meg, és a zászló marad.

Hétfő délután ugyanakkor a szövetség arról adott hírt, hogy ipari alpinista segítségével az eddiginél magasabbra helyezték a lobogókat az RMDSZ Bihar megyei székházának bejáratánál, hogy illetéktelenek ne érhessék el.

A történteket követően az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezete nevében Csomortányi István elnök tett rendőrségi feljelentést ismeretlen elkövető ellen. A politikus közölte, a Bihar megyei rendőr-főkapitányságtól arról kapott tájékoztatást, hogy bűncselekmény elkövetése miatt indítottak nyomozást, melyet január 3-án, a 2019-es esztendő első munkanapján, a Bihar megyei törvényszéki ügyészségre továbbítanak. A nyomozást a büntető törvénykönyv 253. cikkelyének 1. és 4. bekezdése szerinti rongálás és gyújtogatás miatt indították el.

Ugyanakkor az EMNP feljelentésében a Btk. 369. cikkelye szerinti bűncselekmény, azaz gyűlöletre való felbujtás miatt is feljelentést tesz. „A magyar nemzeti lobogó nem csupán a magyar állam, de a teljes magyar nemzet jelképe, közösségi jelkép, melyet nyilvánosan, célzatosan a magyar nemzeti közösség elleni cselekmény formájában kíséreltek meg felgyújtani. Tekintettel arra, hogy a rendőrségi eljárás ezt a rongálásnál sokkal súlyosabb cselekményt nem érinti, a Néppárt január 3-án, az említettek miatt, önállóan is feljelentést tesz az ügyészségen” – közölte hétfőn az alakulat.

(Krónika)

Korábban írtuk: Talpszőrzetének ritkítása helyett nemzeti zászlónk égetésére használta öngyújtóját egy öntudatos oláh lány Nagyváradon





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából