Ugrás a cikkhez
Reklám

Andrej Danko, a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának elnöke öt tankönyvből ollózta össze a doktori értekezését – idézte a Tvnoviny.sk a denník N-t, amely a házelnök dolgozatának egy hónapos titkosítás alóli feloldása után górcső alá vette a dokumentumot az UMB könyvtárában.

Danko így a 2000-ben napvilágot látott, "Az államigazgatás és annak jellemzői" című dolgozatát – amely a besztercebányai Bél Mátyás Egyetem könyvtárában a múlt hét óta ismét megtekinthető – több írásból "állította" össze, amelyek azt a benyomást keltették, mintha az SNS jelenlegi elnökének saját gondolatai lennének.

Az értekezés egy oldalt meghaladó bevezető szövege után rögtön egy cseh publikációból – Dušan Hendrych: Základy správnej vedy – származó húsz oldalas "schmittelt" rész következik benne.

Tehát a könyv 25 oldalával dolgozott, amelyekből sokat egészen átvett. Néhány helyen csak pár mondatot törölt ki – idézte a Markíza tévé hírportálja, a Tvnoviny.sk a denník N cikkét.

A Tvnoviny.sk egy videót is közzétett, amelyben Danko szóvivője, Tomáš Kostelník reagált a denník N cikkére.

Danko egy darabig inkább nem nyilatkozik

A TASR közlése szerint Andrej Danko, a parlament elnöke nem nyilatkozik a doktori értekezésével kapcsolatban addig, amíg az illetékes bizottság nem foglal állást az ügyben. Ezt csütörtökön közölte a szóvivőjén, Tomáš Kostelníken keresztül.

„Ha Andrej Danko házelnök úr a denník N minden vádjára reagálna, akkor egész nap nem is csinálna mást. A munkáját vizsgáló, illetékes bizottság állásfoglalásáig nem fog nyilatkozni ebben a témában” – közölte Kostelník.

A denník N csütörtökön arról tájékoztatott, hogy a parlament elnöke a 2000-ben leadott munkát több másik szövegből ollózta össze. A bevezető után a napilap szerint a szerző egy cseh tankönyv első 20 oldalát másolta át a munkájába, illetve főiskolai jegyzetekből is vett át terjedelmes részleteket. A napilap korábban arra figyelmeztetett, hogy Danko munkája megegyezik Daniel Pisák ügyvéd értekezésével, aki egy évvel Danko után, 2001-ben védte meg azt – közölte a TASR.

A Bél Mátyás Egyetem akadémiai tanácsa létrehozott egy különleges bizottságot a doktori értekezéseket érintő plágiumgyanúk kivizsgálására. A vizsgálati eredményeket és a javasolt intézkedéseket a bizottságnak 2019. január 11-ig kell az akadémiai tanács elnöke elé terjesztenie.

(Bumm)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából