Ugrás a cikkhez
Reklám

Felszólította a Kovászna megyei prefektus a sepsiszentgyörgyi önkormányzatot, hogy tartsa be a törvényt, és a március 15-e alkalmából az oszlopokra tűzött piros-fehér-zöld zászlók mellé tegye ki a román trikolórt is.



Fotó: Bíró Blanka

A prefektusi hivatal keddi közleménye emlékeztet, hogy – a törvény értelmében – Románia területén csak a román zászlóval együtt tűzhető ki más ország zászlaja. A prefektus a zászlók és nemzeti szimbólumok használatát szabályozó, 1994/75-ös törvényre hivatkozik, amelynek 7. cikkelye kimondja: más országok zászlaja csupán a román zászlóval együtt tűzhető ki a hivatalos látogatások, nemzetközi fesztiválok és rendezvények alkalmával a középületeken, illetve a helyi hatóságok által kijelölt helyeken – írja az Agerpres hírügynökség, hozzátéve, hogy a prefektus huszonnégy óra haladékot adott a polgármesteri hivatalnak, ezt követően bírságot szab ki.

A nyilvános felszólításra közleményben reagált a sepsiszentgyörgyi városháza. Mint leszögezik, nem engednek a 48-ból, nem távolítják el a március 15-e alkalmából kihelyezett nemzeti szimbólumokat. Tudatják továbbá, hogy az idei ünnepi rendezvény vendége és díszszónoka Lázár János, Magyarország Miniszterelnökségét vezető miniszter, az ő fogadására, kizárólag hivatalos látogatásának napján, vagyis március 15-én fogják kitűzni Románia zászlója mellé Magyarország lobogóját. Jelenleg a városban a március 15-i megemlékezésre készülve a központot magyar nemzeti színű szalagokkal, a főteret magyar nemzeti zászlóval, illetve néhány utcát kokárdával díszítettek. Az említett szimbólumok egyike sem Magyarország hivatalos zászlója, ugyanis a magyar nemzeti zászló nem azonos Magyarország zászlójával.

Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere hangsúlyozta, hogy március 15-én „1989 óta minden évben kihelyezzük a nemzeti szimbólumokat. Úgy tűnik, hogy idén, a centenárium évében egyesek még ezt a jogunkat is elvitatnák.”

A városházi közleményben ugyanakkor pontosítanak, hogy egy vonatkozó kormányrendelet értelmében azok a nemzeti kisebbségek, amelyek rendelkeznek országos szintű szervezettel vagy egyesülettel, saját rendezvényeiken használhatják saját jelképeiket. Ennek szellemében helyezte ki Sepsiszentgyörgy önkormányzata a magyar nemzeti színű szalagokat, kokárdákat, illetve zászlókat.

(Székelyhon)

Frissítés: "nem zászló, nem lobogó, hanem magyar nemzeti színű szalag"

Az alábbi pontosítást tette közzé a város önkormányzata a www.sepsiszentgyorgyinfo.ro oldalon:

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, a március 15-i megemlékezésre készülve, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából, a városközpontot magyar nemzeti színű szalagokkal, a Főteret magyar nemzeti zászlóval, illetve néhány utcát kokárdával díszített. Ezúton tájékoztatjuk a lakosságot, a félreértések tisztázása céljából, hogy a kovácsoltvas oszlopokra függőlegesen elhelyezett magyar szimbólum nem zászló, nem lobogó, hanem magyar nemzeti színű szalag.










Dr. Szekeres Attila sepsiszentgyörgyi heraldikus, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesületet elnöke, a Román Tudományos Akadémia Országos Címertani, Genealógiai és Pecséttani Bizottsága által akkreditált címergrafikus pontosít az oszlopokra helyezett magyar nemzeti szimbólum körül kialakult félreértéssel kapcsolatban:

Ez nem zászló! Se nem lobogó! Ez kifeszített magyar nemzeti színű szalag. A sorrend megfelelő, mert ha az oszlopon felfelé fordítjuk, helyes sorrendben kiadja a magyar nemzeti zászló összetételét: piros-fehér zöld. Ismétlem, ez nem zászló és nem lobogó.
(Az idézet forrása: a Háromszék független napilap Facebook-oldala)

2. frissítés: kiszabta a bírságot a prefektus

A román zászlótörvény megsértésére hivatkozva ötezer lejes (330 ezer forint) bírságot szabott ki Kovászna megye prefektusa szerdán Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármesterre, miután a magyar nemzeti ünnepre készülve az elöljáró előző nap magyar nemzeti színekkel díszíttette a várost.

A prefektus azt kifogásolta, hogy „Magyarország zászlói” mellé nem helyezték ki Románia lobogóit is, mint ahogy azt a más országok hivatalos jelképeinek használatáról szóló törvényes rendelkezés előírja, és a polgármester a felszólítás ellenére sem volt hajlandó román zászlót tűzni minden magyar jelkép mellé.

Előzőleg a sepsiszentgyörgyi városháza közleményt adott ki „a félreértések tisztázása céljából”, amelyben leszögezte, hogy a belvárosban található kovácsoltvas lámpaoszlopokra függőlegesen elhelyezett – több méter hosszú és csaknem egy méter széles piros-fehér-zöld – szimbólum „nem zászló, nem lobogó, hanem magyar nemzeti színű szalag”.

A prefektusi felszólításra adott válaszában a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal közölte: a kitűzött szalagok, kokárdák egyike sem Magyarország hivatalos zászlója, „ugyanis a magyar nemzeti zászló nem azonos Magyarország zászlójával”. A polgármesteri hivatal ugyanakkor arról is tájékoztatott, hogy az idei március 15-i rendezvény vendége és díszszónoka Lázár János, a Magyarország miniszterelnökségét vezető miniszter lesz. Az ő fogadására kizárólag hivatalos látogatásának napján, vagyis március 15-én fogják kitűzni Románia zászlaja mellé Magyarország zászlaját.

A román zászlótörvény szerint más államok lobogóit az ország területén csak Románia zászlajával együtt, kizárólag külföldi hivatalosságok látogatása, nemzetközi találkozók vagy ünnepségek alkalmából, hivatalos épületeken vagy a helyhatóságok által kijelölt köztereken szabad kitűzni.

Romániában egy hét éve elfogadott kormányhatározat szerint az országos szervezetekbe, szövetségekbe vagy egyesületekbe tömörült etnikai kisebbségek is „használhatják sajátos megkülönböztető jelképeiket sajátos akcióikon”.

A székelyföldi megyék prefektusai – a román kormány helyi képviselői – az utóbbi években perek tucatjait indították azon magyar többségű önkormányzatok ellen, amelyek a közhivatalokra vagy közterekre kitűzték a székely vagy a magyar zászlót. Bár a zászlótörvény csak állami jelképekről rendelkezik, és nem tiltja más zászlók használatát, az önkormányzatok mégis rendre elveszítették az ellenük indított zászlópereket.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából