Ugrás a cikkhez
Reklám

Ismeretlenek kedd hajnalban felgyújtották a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodáját Ungvár belvárosában, az épület jelentős részben kiégett.



Fotó: Kárpátalja Ma

Az elkövetők közép-európai idő szerint éjjel két óra tájban betörték a KMKSZ-székház járdára néző egyik ablakát, és robbanószerkezetet vagy gyújtópalackot dobtak az épület belsejébe. Az épület földszinti része jelentős részben kiégett, az emeleti helyiségekben nem keletkezett kár.

A tűzoltókat a szomszédos irodaépület éjjeliőre értesítette, aki erős robbanásra lett figyelmes, majd az utcára kilépve meglátta a felcsapó lángokat. A rendőrség a délelőtti órákra ígér részletesebb tájékoztatást az incidensről.

A mostani egy hónapon belül a második támadás a KMKSZ központi irodája ellen. Az előző, sikertelen gyújtogatási kísérlet február 4-én történt, annak elkövetésével az ukrán hatóságok két lengyel állampolgárt gyanúsítanak.

Barta József, a KMKSZ alelnöke a sajtónak nyilatkozva elmondta, bízik benne, hogy a hatóságok felkutatják az elkövetőket és a felbujtókat. Hozzátette, szerinte ezúttal nem garázdaságról, hanem a kárpátaljai magyarok elleni provokációról van szó. Valakik mindenáron destabilizálni akarják a helyzetet Kárpátalján – mutatott rá az alelnök.

Szijjártó bekéreti az ukrán nagykövetet

Bekéretik a Külgazdasági és Külügyminisztériumba Ukrajna budapesti nagykövetét a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári központi irodája elleni támadás miatt - mondta a tárca vezetője az M1 aktuális csatornán kedden.

Szijjártó Péter elmondta: hajnalban beszélt Brenzovics Lászlóval, a KMKSZ elnökével, aki arról tájékoztatta, hogy a hatóságok jelzései szerint ismételten idegenkezűségről van szó a szervezet irodája elleni, egy hónapon belül már második támadás esetében.

“Egészen elképesztő folyamat” zajlik Ukrajnában, a szélsőséges politikai eszmék előretörőben vannak – jelentette ki a miniszter.

Ez látszik az ukrán parlament által elfogadott törvényekből, amelyek rendkívül súlyosan korlátozzák a kisebbségek jogait, és látszik abból is, hogy Kárpátalján folyamatosan megfélemlítik a magyar nemzeti közösség tagjait – közölte.

Szijjártó Péter kiemelte: mindez elfogadhatatlan, és ha Ukrajna komolyan gondolja közeledését az EU-hoz és a NATO-hoz, féken kell tudni tartania a szélsőségeseket.

Közölte: kedden bekéretik Ukrajna budapesti nagykövetét, és azonnali hatállyal visszaküldik a nagyköveti értekezletre Budapestre érkezett ungvári magyar főkonzult és kijevi nagykövetet.

Emellett a külügyminiszter kedden találkozik az EBESZ kisebbségügyi főbiztosával, és ismét kezdeményezi, hogy a szervezet speciális megfigyelő missziója ne csak Ukrajna keleti részében tevékenykedjen, hanem hozzon létre állandó jelenlétet a nyugati részén, Kárpátalján is.

A külügyminiszter megjegyezte: a helyreállítási költségeket és a helyreállításig tartó működéshez szükséges forrásokat a kormány biztosítja a KMKSZ-nek.

(MTI)

Frissítés: a Jobbik közleménye:

Megálljt kell parancsolni az ukrán szélsőségeseknek!

A Jobbik Magyarországért Mozgalom felháborodással értesült a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székháza elleni újabb támadásról, amelynek következtében az épület jelentős része kiégett.

Ez a merénylet újabb ékes bizonyítékát adja annak, hogy az ukrán hatalom magyarellenes intézkedései bátorítóan hatnak az agresszív nacionalistákra, akik ezért egyre brutálisabb akciókra vállalkoznak. Hazánknak minden eddiginél világosabbá kell tennie: keleti szomszédunknak esélye sem lehet az európai integrációra addig, amíg megálljt nem parancsol az ország szélsőségeseinek, vissza nem vonja magyarellenes intézkedéseit, és nem garantálja a legszélesebb jogokat a kárpátaljai magyarság számára.

A Jobbik üdvözli Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter gyors fellépését, aki bekérette Ukrajna budapesti nagykövetét, ugyanakkor ki kell mondanunk azt is: a hosszú éveken át jellemző félrenézés, az egyoldalú magyar gesztuspolitika következményeként mernek ma már szinte bármit megtenni a magyarellenes erők. A 2018 tavaszán megalakuló Jobbik-kormány számára a szomszédságpolitikában a magyar nemzeti érdekek képviselete, így az elszakított területeinken élő magyar közösségek védelme és az autonómiatörekvések támogatása lesznek az elsődleges szempontok, minden más gazdasági vagy politikai megfontolás csak ez után következhet majd.

Szávay István országgyűlési képviselő, Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából