Az ukrán nemzetet dicsőítő és a magyarságot megfélemlítő jelszavakkal vonultak fel vasárnap, a kárpátaljai Beregszász központjában.

Tegnap Ungváron, ma Beregszászon is hősködtek és tüntettek a kárpátaljai szélsőségesek. A Kárpátalja.ma beszámolója szerint a magyargyűlölő Karpatszka Szics, a Szvoboda, valamint az Izraelnek hűségesküt fogadó Jobb Szektor sovinisztái provokáltak november 12-én Beregszász központjában. A tüntetők egy nappal korábban Ungváron füstölögtek.

Érdekesség, hogy a Karpatszka Szics hivatalos Facebook-oldalán tagadták, hogy közük lenne a beregszászi megmozduláshoz, s kijelentették, hogy nem céljuk a magyarellenes provokáció.



November 11-én Magyarország ungvári főkonzulátusa előtt is keménykedtek (kép: Kárpátalja.ma)

A több száz fős, símaszkot illetve az arcot eltakaró kendőket viselő társaság füstgyertyákkal és nagy erejű petárdák robbantása kíséretében érkezett vasárnap délután a kárpátaljai magyarok lakta városba.

A városháza elé vonulva „Szégyen, szégyen!" és „Ukrajna mindenek fölött" jelszavakat skandálva letépték a magyar nemzeti lobogót az épület homlokzatáról.



November 11., Ungvár (kép: Kárpátalja.ma)

Magyarország beregszászi konzulátusa előtt a szónokok azt követelték, hogy Budapest ne szóljon bele "Ukrajna belügyeibe". Mivel a külképviselet vasárnap nincs nyitva, a tüntetők az írásbeli petíciójukat az intézmény postaládájába dobták.

Ezután szitkozódó rigmusokat kiabálva elvonultak a beregszászi magyar főiskola előtt, majd „csendes" megemlékezést tartottak a kelet-ukrajnai harcok beregszászi áldozatainak emlékfala előtt.

A fekete ruhás, álarcos résztvevők többször is konfliktust próbáltak provokálni a helyi járókelőkkel, akik azonban sietve elhagyták a helyszínt.

A rendőrök békésen szemlélték a rendbontást

A felvonulást kísérő rendőrök békésen szemlélték a rendbontást, és csak ímmel-ámmal avatkoztak be, ha eldurvulni látták az eseményeket – írják a szemtanúk az internetes közösségi oldalakon.

A Karpatszka Szics előre bejelentette, hogy Beregszászon "erődemonstrációt" fognak tartani vasárnap a "magyar sovinizmus és szeparatizmus" ellen, illetve közölték, hogy le fogják verni a "kárpátaljai magyar felkelést".

A fenyegetések, és az agresszív fellépésük ellenére a hatóságok meglehetősen csekély rendőri jelenlétet biztosítottak. Rohamrendőrt például senki sem látott a környéken.

(Origó - Kárpátalja Ma - Kárpáthír nyomán)