Ugrás a cikkhez
Reklám

Nem született megegyezés a koalícióban való indulásról a megyei választásokon a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Most-Híd vegyespárt között, a megyei szintű együttműködésről szóló döntést a regionális struktúrák kezébe adták - jelentette be a két párt elnöke a témáról Pozsonyban tartott egyeztetés utáni sajtótájékoztatón.

Az idei őszi felvidéki megyei választásokon történő együttműködés lehetőségeiről februárban egyszer már tárgyalt a két párt legfelsőbb vezetése. Akkor konkrét megegyezés részint arról született, hogy nem indítanak egymással szemben megyeelnökjelölteket, valamint arról is, hogy a megyei szintű együttműködés konkrétumairól a regionális szervezeteik is egyeztetnek majd.

A találkozó után a két párt elnökei bejelentették: koalíciókötés nem lesz, a szerdai egyeztetés Nagyszombat megyére korlátozódott, ott pedig a megyei választásokon való együttműködésről szóló döntések meghozatalát a regionális struktúrák kezébe adták, s pártvezetői szinten a megyei választásokról újabb találkozót nem terveznek.

Az egyeztetés végeredményét a két párt elnökei közös szóhasználattal élve, de ellentmondóan értékelték. Míg Menyhárt József, az MKP elnöke a közeledés első lépéseként jellemezte, és “történelmi esélynek” nevezte, hogy az együttműködésről Nagyszombat megyében a győzelem esélyével egyezhetnek meg a regionális szervezetek, addig Bugár Béla, a Most-Híd vezetője egy “történelmi esély” elszalasztásának minősítette, hogy nem született megegyezés a pártok országos vezetésének szintjén.

“Ma itt a két delegáció között nem történt egyezség, koalícióról nem beszéltünk, az együttműködést a regionális szintek felé toltuk tovább” – jelentette ki a találkozó után Menyhárt József. Kifejtette: a tárgyalás Nagyszombat megyére korlátozódott, mert itt látják lehetőségét annak, hogy a járási struktúrák esetlegesen egy olyanfajta együttműködést kínáljanak fel, amely akár az MKP jelöltjét is kihozhatja győztesként, ez pedig történelmi esély.

Hozzátette: az MKP a megyei képviselőjelölteken kívül, Nagyszombat és Nyitra megyék esetében megyefőnökjelölt állítását is tervezi. Nagyszombat megyében a felvidéki magyar párt az MKP korábbi elnökének, Berényi Józsefnek a jelölését tervezi a megyeelnöki posztra.

“Szerintem történelmi lehetőséget szalasztottunk el a Híd delegációja két hónappal ezelőtt és ma is azt akarta elérni, hogy hosszú távú együttműködés legyen a cél, ma viszont inkább azt hallottuk, hogy a megyei választások a cél” – mondta az egyeztetés után Bugár Béla, a Most-Híd elnöke.

Kifejtette: bár pozitívnak tartja, hogy a két párt vezetése másodszor is “le tudott ülni”, de kérdésesnek véli, hogy közelíti-e a két párt választóit az, hogy a regionális struktúrák kezébe adták az együttműködéssel kapcsolatos döntést. Hozzátette: feleslegesnek tartja, hogy országos szinten további tárgyalásokat tartsanak, mert ma már egyértelmű, hogy koalíciót nem tudnak kötni.

Megyei önkormányzatok szintjén az MKP hagyományosan jelentősen erősebb képviseletet tudhat magáénak, mint a Most-Híd. A 2013 őszén tartott megyei választásokon a felvidéki magyar párt az önkormányzatokba bejuttatott képviselők számát tekintve a harmadik helyen végzett, 41 megyei képviselői mandátumot és 3 megyei alelnöki posztot szerezve.

(MTI korrigálva)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából