Ugrás a cikkhez
Reklám

Betiltotta a marosvásárhelyi táblabíróság az Igazi Csíki Sör gyártását és újra a Heinekennek kedvezett! - adta hírül a sörmanufaktúra a Facebook-oldalán posztolt kép mellett. A hírt a cég jogi képviselője, Hajdu Gábor ügyvéd is megerősítette a Maszolnak.

A Facebook-oldalon közölt bejegyzés szerint a bíróság arra kötelezte az Igazi Csíki Sör gyártóit, hogy harminc napon belül semmisítsen meg „minden tárgyat és eszközt”. Mint írják, ezt a döntést annak ellenére hozta meg a román ítélőszék, hogy december 9-én az Európai Márkahivatal másodfokon is székely gyártónak ítélte a márkát. „Az unió döntését a román bíróság ezzel a döntésével figyelmen kívül hagyta!” – fogalmaznak.
„Ez egy támadás egy székely vállalkozással szemben, amely felvállalta az identitását, a magyar nyelvet és szimbólumai használatát!” – vonják le a következtetést. A bejegyzésben a cég emlékeztet: az Igazi Csíki Sör székelyföldi gyáraiban jelenleg 140 ember dolgozik.

Fellebbezési lehetőség nincs

Hajdu Gábor, az Igazi Csíki Sört gyártó cég jogi képviselője a Maszolnak elmondta, a marosvásárhelyi táblabíróságon jogerős ítélet született a termék gyártásának és forgalmazásának a letiltásáról, fellebbezési lehetőség nincs. Az ügyvéd megerősítette, hogy az ítélet szerint meg kell semmisíteni az Igazi Csíki Sör gyártásánál használt, ezzel a márkanévvel ellátott eszközöket is. Tájékoztatása szerint Lénárd András többségi tulajdonos keresi a megoldást arra, hogy a manufaktúra alkalmazottai megőrizzék munkahelyüket.

Az ügyvéd emlékeztetett, a Heineken 2012-ben indított pert az Igazi Csíki Sör gyártója ellen. A multinacionális vállalat a termék gyártásának és forgalmazásának a leállítását kérte, arra hivatkozva, hogy összetéveszthető a Heineken Ciuc nevű söreivel. Ebben a perben született pénteken jogerős ítélet.

(Maszol nyomán)

Frissítés: Az ítélet egy székelyföldi magyar cég elleni támadás

Lénárd András többségi tulajdonos a Mihírnek nyilatkozva elmondta: „A spanyolországi Alicantéban működő Európai Márkahivatal legutóbb tavaly december 9-én másodfokon is nekünk ítélte a márkát. A tárgyaláson hiába magyaráztuk, hogy ez mit is jelent, egyáltalán mi a márkahivatal, a bírónő nem vette figyelembe az alicantéi döntést” – mondta Lénárd, kifogásolva, hogy a román bíróság semmibe vette az Európai Unió egyik hivatalának döntését.

A táblabíróság tulajdonképpen megerősítette az elsőfokú döntést, mely kimondta: a csíkszentsimoni sörmanufaktúrában márkát hamisítottak, ezért el kell kobozni az eszközöket, amivel hamisították. „Fogalmunk sincs, mit fognak elkobozni, de elég, ha csak a ládákat, amelyek összértéke 1 millió euróra rúg, a több ezer hűtőszekrényről és egyéb felszerelésről nem is beszélve.”

A hogyan továbbra válaszolva Lénárd azt mondta, sajnos fellebbezésnek helye nincs, legalábbis Romániában, így a végleges ítélet szerint a szentsimoniak hamisítottak.

"Sokaknak szúrta a szemét, hogy magyarul szólítottuk meg fogyasztóinkat, használtuk szimbólumainkat"

„Meg voltam győződve, hogy győz az igazság, de ki kell mondani, ez az ítélet tulajdonképpen egy székelyföldi magyar cég elleni támadás: sokaknak szúrta a szemét, hogy magyarul szólítottuk meg fogyasztóinkat, használtuk szimbólumainkat” – kesergett Lénárd, akinek amiatt is főhet a feje, hogy a Heineken – amint azt már a multinacionális cég vezetői jelezték – kártérítést követel majd tőle. „Ez azt jelentené, hogy Lénárd András üzletembernek vége” – mondta baljóslóan az üzletember.Nem ízlett az oláhnak a székely szimbolika

Hozzátette: tény és való, sokat reszkíroztak, nemrégiben ráadásul még bővítették is termelő kapacitásukat.

"Letérdelni nem fogunk"

Az ítélet dacára Lénárd azt mondja, „letérdelni nem fogunk”, s hogy elképzelések ugyan vannak, de „ezekről még korai beszélni, váratlanul ért a döntés.”

A más recept szerint készülő Székely sör-terméket egyébként nem érinti az ítélet, azt továbbra is gyárthatják ezen a néven, bár Lénárd szerint komoly gondot jelent, hogy azok is Igazi Csíki Sörös rekeszekbe kerültek.

„Egy szó, mint száz, meg van gyűlve a bajunk”, pontozta a 140 személyt foglalkoztató vállalkozás többségi tulajdonosa.

(Mihír nyomán)

2. frissítés: A Heineken-termékek bojkottjára hív fel a Jobbik

A Jobbik felháborítónak tartja a román bíróság mai ítéletét, amivel tönkreteszik a Csíki Sört. A Heineken korábban kétségbe vonta Székelyföld létjogosultságot is, ezzel is bizonyítva, hogy a magyar emberek és véleményük semmit sem jelent számára - emlékeztet közleményében Magyar Zoltán országgyűlési képviselő. A Jobbik kiáll a Csíki Sör mellett, ahogy minden magyar termék mellett is, készüljön az a határon innen, vagy azon túl.A 2015-ös bojkottfelhívás egyik képe

"A tudatos magyar vásárlóknak e roppant igazságtalan és példátlanul magyarellenes lépésre nem lehet más a válasza, mint a Heineken multinacionális vállalat termékeinek általános bojkottja. Felkérünk minden magyarországi és külhoni magyart, aki az üggyel szimpatizál, hogy mindaddig ne vásároljon a Heineken által gyártott sörökből, amíg a cég nem hagyj fel a székelyföldi sör ellehetetlenítésével. Csak egy ilyen összefogás lehet képes a gátlástalan piaci szereplőt jobb belátásra téríteni" - zárul a jobbikos közlemény.

(Kuruc.info)

Friss: Petíció az Igazi Csíki Sör megmaradásáért

Kapcsolódó: A Heineken szerint nem létezik Székelyföld - a "nem létező" fogyasztók pedig bojkottot hirdettek a vörös csillagos sörgyártó ellen

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából