Ugrás a cikkhez
Reklám

Eltávolították a Vajdasági Múzeum igazgatói székéből dr. Ózer Ágnest.

A muzeológus és történész Ózer Ágnest, aki egyben alapító tagja a Magyar Mozgalomnak is, nem tájékoztatták a döntésről, azt nem indokolták, maga is a kormány közleményéből tudta meg. A személycsere váratlanul ért többeket, hiszen az igazgatónőt áprilisban nevezték ki ismételten az intézmény élére, így többen politikai "leszámolásról" beszélnek.

"Mit ér az ember, ha magyar?" - teszi fel a Kérdést Ózer az VRTV-nek nyilatkozva. Elmondása szerint a Szerbiában érvényes törvények több pontját is megsérti a leváltás módja: „Egy folyamatban levő mandátumról van szó. Értesülésem szerint több pontjában is törvénysértésre került sor, a kultúráról szóló törvény meghatározza, hogy egy kiírt pályázatra jelentkező és megválasztott igazgató mikor váltható le, ennek a fölsorolásnak körülbelül három pontja sérül meg ezzel a leváltással" - nyilatkozta.

Magyartalanítanak a magyartalanítás megünnepléséhez

Helyére a tartományi kormány a szarajevói születésű dr. Drago Njegovant nevezte ki, aki eddig is az intézmény munkatársa volt. Az új igazgató korábbi tanulmányait megvizsgálva az is megállapítható, hogy fő témája a Délvidék Szerbiához való csatolása, illetve részben a magyar és német katonaság és hatóság háborús bűncselekményeinek vizsgálata volt.

Njegovan még ugyan kézhez sem kapta a kinevezését, de a Pannon RTV-nek már arról beszél, hogy nagyszabású ünneppel szeretné megünnepelni Vajdaság Szerbiához való csatolásának a 100 éves évfordulóját. Ez a mondat pedig ismételten a politikai szálak jelenlétét igazolja, hiszen Tomislav Nikolć szerb államfő nemrégiben Újvidéken jelentette be, hogy az elcsatolás napjából (november 25.) állami ünnepet csinálna, az ünnepélyes bejelentésen jelen volt Pásztor István a VMSZ elnöke is.



Dr. Ózer Ágnes és Takács Márta

Aki nincs velünk, az ellenünk?

A VMSZ a törvénytelen leváltásról hallgat, a koalíciós szerződés megbontásával nem fenyegetőzik a tartományi kormányban. De hát miért is tenne ilyet vagy miért emelné fel a szavát?
Hát például azért, mert nem mindig ilyen bénult a két generációnyi Pásztor által vezetett párt, amikor magyar igazgatónőket váltanak le tartományi intézmények éléről. Hiszen tavaly még a legkeményebben rácsaptak az asztalra, csak akkor épp egy MM-es helyett egy VMSZ-es igazgatót kellett megvédeni.

Mint az emlékezetes, tavaly leváltották Takács Mártát, a Vajdaság Erdői (Vojvodinasume) erdőgazdasági közvállalat éléről. Erről az újvidéki felsőbb bíróság 2015. február 8-én mondott ki egy jogerős ítéletet, miszerint Takács Márta egyszerűen nem nyújtotta be a törvényes határidőn belül a teljes dokumentációt a tartományi mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkárságnak a Vajdaság Erdői vállalat igazgatói tisztségére kiírt pályázatára, így valószínűleg a feledékenység lett az igazgatónő veszte.

Takács leváltásának hatására a VMSZ egyből a legdrasztikusabb eszközökhöz nyúlt és bejelentette: amennyiben Takácsot nem helyezik vissza a pozíciójába kilépnek a koalícióból és Pásztor, mint a tartományi elnök akár előrehozott választások kiírásáról is beszélni kezdett.

"Nincs az a parlamenti többség, amely miatt érdemes lenne eltűrni egy közösség (értsd a VMSZ - a szerk.) ilyen mértékű becsmérlését" – háborgott leváltása kapcsán Pásztor István egy interjúban. Az akkori koalíciós partnereivel a demokratákkal és a ligásokkal végül több zárt ajtós tárgyaláson sikerült rendezni a kialakult helyzetet, amelyekről Pásztor elöljáróban is elmondta már: „azzal a feltétellel tárgyalunk, ha Takács Mártát visszahelyezik a Vojvodina±ume élére megbízott igazgatóként." A leváltott igazgatónőt végül 2015 júliusában visszahelyezték a pozíciójába, és az idén tavaszi hatalmi átalakulások óta is igazgatja az intézményt.

Pásztor Mártája

A legutóbbi választásokon a VMSZ listáján indult Takács Márta 10 éve igazgatja a közvállalatot és az utóbbi években több botránya is volt. A legolvasottabb szerbiai lap, a Blic például arról cikkezett, hogy „Pastorova Marta (vagyis Pásztor Mártája) kirabolta az erdőket”. Az írás szerint, Takács 52,45 hektár állami tulajdonban lévő földet juttatott Titel község tulajdonába a szerb kormány beleegyezése nélkül, amely község elnöke az a Milivoje Petrović, aki egyúttal a közvállalat Igazgató Bizottságának is az elnöke, ami felveti az összeférhetetlenség kérdését is.

2011-ben pedig az akkor még ellenzéki Milos Vučević azzal vádolta, hogy a Vajdasági Erdőgazdaság pénzén jutott lakáshoz, s bizonyítékként a szerződés másolatát is bemutatta. A haladó párti Vučević azóta Újvidék polgármestere lett és a városi hatalom része a VMSZ is, amely egy időben az alpolgármestert is adta.

Takács utoljára alig pár hete került hírbe azzal, hogy szerinte a VMSZ megemlítése magyarellenes szitokszó, mivel a közvállalat egy korábban elbocsájtott dolgozója egy elvesztett munkaügyi per költségeinek befizetésekor a befizetőlapon a Vajdasági Magyar Szövetséget jelölte meg címzettként, a közvállalat helyett. Takács emiatt nemzeti alapú provokáció miatt tett feljelentést.

"Mit ér az ember, ha magyar?"

"Mit ér az ember, ha magyar?" - tette fel a kérdést Ózer. Valóban, nem a magyarság érdekképviselete a döntő, amikor meg kell védeni a megszerzett jogainkat és képviseleti szintjeinket. Hiszen két ügyet összehasonlítva azt láthatjuk, hogy a VMSZ-nek csakis akkor fontos, hogy magyarok vezetőtisztségben maradjanak, ha azok az ő pártjuk soraiból kerülnek ki, még ha törvénytelen módon is nevezték ki őket.

Ehhez képest a saját ellenzékének kikiáltott Magyar Mozgalom tagjáért akkor sem emelik fel a szavukat, ha a helyére a magyar nép háborús bűnösségét szajkózó, és a Délvidék Szerbiához való csatolását éltető politikus kerül az igazgatói székbe.

(Délhír Portál)

Kapcsolódó: Ha olyan példaértékű a rácok kisebbségpolitikája, miért nem alkalmazzák Orbánék is?





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából