Ugrás a cikkhez
Reklám

Orbán Viktor gratulált ahhoz, hogy "az adott körülmények között a legszélesebb körű összefogást" (értsd: a Tőkés-féle Néppárt nélkülit - a szerk.) teremtette meg az RMDSZ "Romániában".




A magyar miniszterelnök sajtótájékoztatóján megosztotta a nagy igazságot: "összefogni mindig jobb, mint széthúzni". Magyarország egy sikeres Romániában érdekelt. Románia sikere ugyanis felértékeli Magyarországot is. Aki telektulajdonos, tudhatja, hogy a szomszéd a telke felértékeli az övét is – fogalmazott. (Arra persze már nem tért ki, hogy igazából kinek a "telke" is Erdély, bár mentségére legyen mondva, kétszer is használta a "mai Románia területe", illetve egyszer a "mostani határ" pontosítást, lásd a lenti videóban.)

Szép magyarsággal hangsúlyozta: nem mindegy, hogy ebben a politikai térben a nagyszámú magyar közösség "képviselteti magát-e, vagy sem".




A kormányfő kijelentette: együttműködésre fognak törekedni, de tudomásul kell venni, hogy aki nem áll ki saját magáért, azon a többség át fog nézni. Azt szeretné, ha nem hozná a magyarság magát ebbe a helyzetbe.




Arra biztatja az összes magyar embert, aki "Románia területén él", hogy minél nagyobb számban, teljes erővel vegyenek részt a választáson – hangoztatta. Nekünk, anyaországi magyaroknak is fontos ez – tette hozzá.




(Kuruc.info - Híradó nyomán)

Kelemen és Orbán sajtótájékoztatója:

Tőkés: hazugság, hogy megszűnhet a magyar parlamenti képviselet

Tőkés László sajnálatosnak tartja, és tiltakozik az ellen, hogy az RMDSZ (és Orbán is, lásd feljebb - a szerk.) félrevezeti a választókat, amikor a magyarok parlamenti képviseletének megszűnésével riogat a vasárnapi választások előtt.




Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke ezért szerdai nagyváradi sajtótájékoztatóján fontosnak tartotta ismét felhívni a figyelmet arra a törvényre, amely révén a szövetség jelöltjei az ötszázalékos küszöb átlépése nélkül is bejutnak a törvényalkotók közé, amennyiben négy megyében megszerzik a szavazatok húsz százalékát.

Az európai parlamenti képviselő szerint így valószínűbb, hogy az RMDSZ voltaképp attól a presztízsvesztéstől tart, amelyet az ötszázalékos küszöb elbukása jelentene számára. Úgy véli, hogy a '89-es forradalom közelgő évfordulóján az üzenet a rendszerváltás folytatása kellene hogy legyen, de ehelyett a „levitézlett politikai osztály" mintegy visszarendeződést teremt az országban. Rámutatott, hogy a Közpolitikai Intézet (IPP) jelentése alapján a romániai parlamenti képviselők csaknem fele újrázni készül, elfeledvén a Colectiv-tragédia utáni közelégedetlenséget, amely a regnáló politikai elit ellen irányult. Ez alól szerinte az RMDSZ sem kivétel, mert miközben megújulásról beszél, őskövületeket és korruptakat indít a megyei listákon.

Tőkés újságírói kérdésre válaszolva azt a romániai poltikumot tette felelőssé – a napokban a budapesti kormány által is szóvá tett – megromlott román–magyar viszonyért, amelynek az RMDSZ is tagja. Úgy véli, hogy a szövetség a hazai posztkommunista román politikusok kedvére igyekszik tenni, miközben gyakorlatilag elárulta a magyarság autonómiatörekvéseit.

Tőkés szerint széleskörű párbeszédre lenne szükség a viszonyok rendezésére, de szintén újságírói felvetésre azt is hozzátette, hogy Románia nemzeti ünnepének is egy másik napnak kellene lennie, mert szerinte a jelenlegi helyzet sértő a magyarságra nézve – olyan, mintha másodrangú állampolgárként tekintenének rájuk. Mint azt a sajtótájékoztató román ajkú részvevőinek unszolására magyarázta: december elsején ünnepelni lelkiismereti kérdést jelent a magyarság számára, hiszen akkor vesztette el Erdélyt, és vált kisebbséggé.

„Egy olyan nap kellene, amelyiken mindkét fél együtt ünnepelhet. Talán a forradalom évfordulója. De nem az én dolgom, hogy tanácsot adjak" – fűzte hozzá. Tőkés, mint ismeretes, a vasárnapi választások kapcsán is a szavazók lelkiismeretére bízza a döntést.

(Krónika nyomán)

Korábban írtuk: Tőkés Orbánék RMDSZ-reklámjáról: olyan ez, mintha én Zuschlaggal tartanék kampányülést a Fidesszel szemben





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából