Az Országgyűlés elnöke pár éve még azt mondta, hogy az RMDSZ ugyanúgy bolsevista, mint az MSZP. Most a Fidesz második embere Verestóy Attilával kampányol az erdélyi MSZP-nek - írja az Itthon.ma.



Balról: Antal Lóránt (MIÉRT), Verestóy Attila (RMDSZ), ötödik Kövér László (Fidesz), hetedik Bíró Zsolt (MPP)

A korábbi MTI-hírben már említett székelyudvarhelyi fórumon az Itthon.ma beszámolója szerint a házelnök azt mondta, erdélyi körútja előtt visszaolvasta azokat a nyilatkozatait, amelyeket az elmúlt évtizedekben az RMDSZ-szel kapcsolatban tett, és ezek "esetenként meglehetősen durva nyilatkozatok voltak". Mégis úgy érzi, hogy ezek visszavonása nélkül kell arra biztatnia az erdélyi választókat, hogy álljanak oda az "összefogás" mögé.

Kövér László szerint az erdélyi magyarságnak azt kell mérlegelnie, hogy "a legrosszabb bukaresti képviselet is jobb számára, mint a képviselet nélküliség" (az alternatív küszöb miatt esélytelen az RMDSZ kiesése, tehát Kövér "ferdíti az igazságot").

A hozzászólók némelyike kijelentette, időre van szüksége, hogy feldolgozza "a Fidesz színeváltozását", más szerecsenmosdatásnak tartotta az RMDSZ iránti bizalom megnyilvánulását, megint más pedig azt kérdezte Kövér Lászlótól, hogy számíthat-e rá a Székelyudvarhelyen már sikeres EMNP-MPP koalíció, ha a decemberi választásokon megbukik az RMDSZ-MPP összefogás.

Kövér László köszönetet mondott a "kíméletlen őszinteségért", de kijelentette: az erdélyi magyar politika "az önsorsrontás olyan szintjére jutott, ami tovább nem vihető".

"Nekem személy szerint van okom arra, hogy ne felejtsem el: mit kaptam az RMDSZ-től, hogyan árultak el engem, amikor nemzeti ügyet akartam képviselni ebben a városban. De ez nem lehet személyes ügy" - utalt arra, hogy négy évvel ezelőtt hiába ment Székelyudvarhelyre, mert az akkori RMDSZ-es polgármester közreműködésével meghiúsult Nyirő József hamvainak az újratemetése.

Az Országgyűlés elnöke kijelentette: "csak az vált jegyet az esetleges későbbi bírálatok megfogalmazására, aki elmegy szavazni december 11-én".

Arról a helyszíni tudósítás már nem szólt, hogy Kövér László Verestóy Attilával is találkozott. Erről Bíró Zsolt tudósított saját Facebook-oldalán.

És ezzel le is tudhatjuk az erdélyi kampánykörút izgalmait, ennél lejjebb ugyanis már nincs...

Korábban írtuk: Nincs könnyű dolga Kövérnek Erdélyben: a székelyek nem értik, miért kéri tőlük, hogy az autonómiát eláruló RMDSZ-re szavazzanak

Kövér László szerint az erdélyi magyarságnak "félre kell tennie a sérelmeket", és esélyt kell adnia a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) összefogásával felálló parlamenti képviseletnek.

Az Országgyűlés elnöke hétfő este a székelyudvarhelyi városháza dísztermében tartott fórumon biztatta az "erdélyi magyar összefogás" támogatására a hallgatóságot.

Kijelentései élénk vitát váltottak ki: a fórum szinte valamennyi hozzászólója bizalmatlanságát, fenntartásait hangoztatta az RMDSZ-szel szemben - fogalmaz meglehetősen diplomatikusan az MTI.

A városban júniusban az MPP és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ellenzéki koalíciója nyerte meg az önkormányzati választásokat.

Korábban írtuk: Erdélyben kampányol Kövér az RMDSZ-nek

A bukaresti parlamenti mandátumot szerző erdélyi politikusoknak mindent meg kell tenniük azért, hogy az erdélyi magyarság autonóm módon dönthessen az oktatásáról, de legalábbis az eddigiekhez képest nagyobb befolyásra tegyen szert a jövője formálásában – mondta Kövér László Csíkszeredában.

Az Országgyűlés elnöke minderről azt követően beszélt hétfőn, hogy a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai épületében az erdélyi magyar nyelvű oktatásról szóló kerekasztal-beszélgetésen vett részt oktatási szakemberekkel, politikusokkal.

Kövér László szerint az erdélyi magyar nyelvű oktatás problémáinak egy része abból fakad, hogy a közösségnek nincsen lehetősége gondoskodni arról, hogy az oktatási rendszere a közösségnek a szülőföldön magyarként való megmaradását szolgálja. Hozzátette: olyan oktatási kérdések is szóba kerültek a beszélgetésen, amelyek az egész világ oktatásügyére, vagy az egész közép-európai régióra, így Magyarországra is érvényesek.

Az Országgyűlés elnöke Ráduly Róbert csíkszeredai polgármesterrel közösen tartott rövid sajtótájékoztatót. Kijelentette: ezzel azt is jelezni szeretné, hogy a magyar kormány mindig ki fog állni azon közösségi vezetők mellett, akiket megítélése szerint a magyarság érdekéért történő kiállásuk miatt ér retorzió. (Raduly Róbert ellen hivatali visszaélés miatt folyik bírósági eljárás)

Az Országgyűlés elnöke arra is kitért, hogy háromnapos erdélyi körútjával azt szeretné elősegíteni, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) összefogása mögé a magyar választók is beálljanak. Hozzátette, az erdélyi magyar emberek jelenlegi helyzetében az összefogás, az együttműködés, a bukaresti képviselet megerősítése az egyedüli lehetőség, mert azok a problémák, amelyekkel a magyarság szembesül, és amelyeket évek óta maga előtt görget, a bukaresti képviselet nélkül nem oldhatók meg.

Kövér László nyomatékosította: az anyaország igyekszik támogatni az itteni magyarokat, hogy magyarként megmaradjanak a szülőföldjükön. Ehhez az oktatásügyben, a diplomáciában, a gazdaságban igyekszik segítséget nyújtani. “A magyar érdekképviseletnek természetesen elsősorban itt kell megfogalmazódnia Erdélyben, Székelyföldön. Itt kell erősnek lenni. Ehhez mi csak egy kiegészítő, kisegítő támogatást nyújtunk. A Sapientia léte önmagában is ennek a szimbóluma” – fogalmazott Kövér László.

Ráduly Róbert kijelentette: az RMDSZ és az MPP összefogásának akkor és úgy van értelme, ha kritikus tömeg támogatja december 11-én, a romániai parlamenti választásokon - adja hírül az MTI.

Korábban írtuk:

- Erdélyi magyar összefogásról hazudozik Orbán és az RMDSZ elnöke

- Kövér után Kósa is az RMDSZ-nek kampányol - már sikeres Romániát sem tud elképzelni nélkülük
- Ennek is eljött az ideje: a "nagyon tökös" Kövér arra kéri a székelyeket, szavazzanak az RMDSZ-re