Ugrás a cikkhez
Reklám

Az elmúlt hetekben számos, a Jobbikot támadó, befeketíteni igyekvő cikk jelent meg az ukrán sajtóban - írja Szávay István, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke, a párt korábbi alelnöke. Alább a folytatás.

A hétvégén a Zakarpattya nevű kárpátaljai ukrán nyelvű portálon egy megszokottnál is gyengébbre sikeredett Jobbik-ellenes írás borzolta fel az arra érzékenyek idegeit. Az ügy háttere, hogy a magyarországi Feszty-körkép Alapítvány a Feszty Árpád-emlékév keretében – együttműködve az Orosz Ildikó KMKSZ-es politikus elnökölte Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetséggel – több napos kulturális rendezvényt tart június 2-4. között Kárpátalján. A programok között található történelmi vetélkedő, kirándulás, valamint Mónus József világbajnok íjász rekordkísérlete, aki a tervek szerint június 3-án át fogja lőni a Vereckei-hágót.

Ezt az alkalmat használta fel a magyarellenes ukrán sajtó arra, hogy ismét szeparatista és revíziós törekvéseket vizionáljon. Összeesküvés-elméletük szerint a Jobbik – természetesen az oroszokkal együttműködve – a régió destabilizálására és végső soron Kárpátalja elcsatolására adott megbízást kárpátaljai szervezője, Kovács Dezső számára, az „ukránellenes hírközlő eszközök” pedig „széles körű kampányba kezdtek Nagy-Magyarország visszaállítására”. Ez utóbbira persze egyetlen példát sem olvashatunk.

Az ukrán sajtó vádjaival szemben az igazság az, hogy a Jobbiknak semmi köze az egyébként nagyszerűnek ígérkező programsorozathoz, kárpátaljai szervezőnk pedig mindössze annyit tett, hogy saját Facebook-oldalán népszerűsítette a rendezvény plakátját.

A Jobbik sem eddig, sem ezután nem fog részt venni semmilyen olyan akcióban, amely a Kárpátalján élő nemzetiségek békés együttélését veszélyeztetné, vagy erőszakosan, az akaratuk ellenére próbálná megváltoztatni államberendezkedésüket. Nem célunk, nem is lehet mindez érdekünk! Mint ahogyan aljas hazugság az is, hogy tagjaink ukrán rendezvények, nemzeti ünnepek megzavarására készülnének. Amit viszont eddig is követeltünk és ezután is követelni fogunk, az a területi autonómia, valamint az ezzel járó teljes önrendelkezés többek között az oktatás, a kultúra és a nyelvhasználat területén.

Előzmény: A Vereckei-hágónál idén kezdetét veszi a Nagy Magyar Birodalom visszaállítása





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából