Ugrás a cikkhez
Reklám

Milenko Jovanov, korábban a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) alelnöke és a párt tartományi bizottságának elnöke volt, azóta átpártolt a Szerb Haladó Pártba, amelynek tartományi listájának a 11. helyéről szerzett képviselői mandátumot.

A magyarság körében a politikus akkor vált ismerté, amikor 2004-ben bejelentette, „nyelvi őrjáratot” alakít, amelynek célja az lesz, hogy a délvidéki magyarokat vegzálja, különösen Bácska északi részén, ellenőrizve a magyar nemzetiségű polgárokat, akik nem beszélik megfelelően a szerb nyelvet.



Hazaáruló Pásztor és nyelvi őrjáratos Milenko frigye

„Megnézzük, hogy a szerbiai magyarok beszélik-e a szerb nyelvet, és ha igen, hányan, hogy ne történhessen meg az, hogy egyes helységekben a szerbül beszélő polgárok nem tudnak szót érteni a helyi lakosokkal” – mondta Jovanov, s hozzátette, tudja, hogy vannak olyan települések, ahol nem beszélik a szerb nyelvet.

A magyarellenes politikusról nemrégiben maga Aleksandar Vučić miniszterelnök is kiemelte, hogy Jovanov olyan, mint egy "fiatal oroszlán", amely fiatalkori önmagára emlékezteti. Ebben pedig van is igazság, hiszen Vučić ugyanúgy soviniszta kijelentéseiről volt ismert ifjabb korában, mint a tartományi képviselőházba frissen megválasztott nagykikindai születésű Milenko Jovanov.

A képviselőház alakuló ülését várhatóan június első hetében ejtik majd meg, azt Pásztor István fogja összehívni, aki a szerb médiaértesülések szerint a Szerb Haladó Párt (SNS) és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) közötti koalíciós megállapodás alapján az elkövetkező négy évben is a parlament elnöki tisztségét töltheti be.

Míg a még számos háborús uszítóval, magyarellenes sovinisztával megtömött Szerb Haladó Párt képviselőivel Pásztor István és a VMSZ lelkiismeret-furdalás nélkül fog majd együttműködni, addig a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége és a Magyar Mozgalom (VMDK-MM) két magyar tartományi képviselőjével való közös munkától teljesen elhatárolódott.

(Délhír Portál nyomán)

Kapcsolódó:

- "Nyelvi őrjáratok" során ellenőrizné egy rác politikus, hogy a délvidéki magyarok beszélnek-e szerbül

- Pásztor-ügy: szónoki képességei miatt emelt vádat az ügyészség Gaudival szemben





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából