Ugrás a cikkhez
Reklám

Ägidius Zsifkovics kismartoni püspök lelkiismereti okokra hivatkozva nem egyezett bele, hogy az őrvidéki Nagysároslakon található, egyházi tulajdonban lévő birtokon áthaladjon a migránsok elleni védelmet biztosító kerítés.

Az osztrák közszolgálati televízió (ORF) tájékoztatása szerint Nagysároslak és Szentkút között a várható migránsáradat miatt több mint tíz kilométeres kerítést (vagy ha úgy jobban tetszik, kaput oldalsó szárnyakkal) építenek. Ezen a szakaszon két egyházi tulajdonú terület is található.

A tartományi rendőrség korábbi tájékoztatása szerint a Németújvári járást érintő tervek azért készültek, mert a csonka-magyarországi Körmenden hamarosan 350 migráns befogadására alkalmas sátortábort nyitnak meg. A tavaly ősszel történtekből kiindulva az osztrák hatóságok arra számítanak, hogy az emberek majd gyalog indulnak el Őrvidék irányába.

Ägidius Zsifkovics tévképzete szerint azonban egy ilyen intézkedés ellentmond az evangélium, a pápai üzenet és az évtizedeken át a vasfüggöny árnyékában működő egyházmegye szellemiségének.



Ägidius Zsifkovics szerint övé a keresztényi válasz

Mikor tavaly ősszel rengeteg "menekült" érkezett a miklóshalmai határszakaszhoz, az egyházi épületekben mintegy ezer ember kapott átmenetileg szállást. Így miképpen lehetne most egyházi földterületre kerítést felállítani - tette fel a kérdést az egyházi vezető, aki az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) menekültügyi koordinátora is egyben.

Zsifkovics szerint a kerítés nem jelent megoldást a "menekült"helyzetre. Úgy vélte, hogy a problémát inkább a gyökereinél kell kezelni, vagyis be kellene szüntetni a szervezett embercsempészetet, az Európából történő fegyverszállítmányokat, a háborút, a Közel-Kelet destabilizálását valamint Afrika gazdasági kizsákmányolását.

A lyuk mint keresztényi válasz

Álláspontja szerint ő maga rossz püspök lenne, ha az emberek félelmére nem adna keresztényi választ, amelyet jelen esetben nem a kerítés, hanem a kerítésen keletkezett "lyuk" jelent.

A kormány további tervei szerint szükség esetén az őrvidéki Rábakeresztúrnál nagyjából három kilométer hosszú kerítést húznak fel.

Amennyiben elkészül az őrvidéki "szárnyas kapu", akkor az érintett földtulajdonosok anyagi kártérítést kapnak. Az ORF beszámolója szerint húsz tulajdonos közül ketten kételkedtek a tervek hasznosságát illetően, a többiek beleegyeztek abba, hogy a telkükön haladjon át a kerítés. Amennyiben nem jön létre minden érintettel a megegyezés, úgy - akárcsak a stájerországi Spielfeldnél - az Őrvidéken is hiányos lesz a kerítés.

Az osztrák belügyi tárca korábbi közlése szerint a stájerországi Spielfeldnél lévő határirányítási rendszeren túl további 12 ponton terveznek bevezetni kontinensfoglalók beléptetését irányító határellenőrző rendszert. A tiroli Brenner-hágónál már múlt héten megkezdték az ellenőrzőpont kiépítését.

(MTI nyomán)

Kapcsolódó:

- Ajándék érkezett a pápának

- Egyre súlyosabb eset: a pápa bocsánatot kért a megszállóktól, és ajándéknak nevezte őket

- Az osztrák kancellár megmagyarázza: "nem is kerítés lesz a miénk, hanem kapu... oldalsó szárnyakkal"





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából