Ugrás a cikkhez
Reklám

A Hargita megyei prefektus szerint az állam „tehetetlenül asszisztál” a székelyföldi románok diszkriminációjához, a román közösségnek nincs hatalma befolyásolni a sorsát, létszáma pedig folyamatosan csökken.

Erről Jean-Adrian Andrei a Marosfőn megszervezett nyári táborban beszélt csütörtökön. A kormány megbízottja szerint a székelyföldi román közösségen eluralkodott a „tehetetlenség, a félelem és az elhagyatottság érzése”, mert semmilyen támogatást nem kap az államtól és a társadalomtól. „A közösség tagjai úgy érzik, hogy csak tolerálják őket Székelyföldön, nincs jövőjük a régióban” – idézte a Mediafax a prefektus - reményeink szerint - jóslatértékű gondolatait.

Jean-Adrian Andrei a székelyföldi román közösség demográfiai mutatóinak változásait is ismertette. E szerint az 1992-es népszámlálás alapján 48 948 román élt Hargita megyében, 2002 számuk 45 870-ra, 2011-re 41 827-re csökkent, ami húsz év alatt 14,55 százalékos fogyást jelent. A derűlátó előrejelzések szerint 2021-re 28 926 román marad Székelyföldön, 41 százalékkal kevesebb, mint 1992-ben.

A témához hozzászóló előadók többsége egyetértett abban, hogy a székelyföldi románok diszkriminációját és fogyását csak akkor lehet megállítani, ha az állam költségvetési forrásokból támogatja a közösség identitásának megőrzését.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából