Helybenhagyta szerdán a marosvásárhelyi táblabíróság a Hargita megyei törvényszék két évvel ezelőtti ítéletét, semmisnek nyilvánítva a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal által kibocsátott, Nyirő József nevére szóló temetkezési engedélyt.




Viorela Bejan, a táblabíróság szóvivője az Agerpres hírügynökségnek leszögezte: az ítélőtábla elutasította az udvarhelyi önkormányzat jogi képviselőjének az alapfokú ítélet eltörlésére vonatkozó javaslatát, a mostani verdikt pedig végleges és megfellebbezhetetlen.

A csíkszeredai törvényszék 2012 júniusában a Hargita megyei prefektúra keresete nyomán, formai okokra hivatkozva semmisítette meg az erdélyi író nevére kibocsátott székelyudvarhelyi temetkezési engedélyt.

Bár akkoriban Szász Jenő volt polgármester, a Nyirő újratemetését kezdeményező Székelyudvarhelyért Egyesület elnöke azt szorgalmazta, hogy utódja, Bunta Levente székelyudvarhelyi polgármester ne fellebbezzen a döntés ellen, hanem állítson ki egy hibátlan igazolást, az elöljáró a további pereskedés mellett döntött.

Nyirő József Madridból Budapestre szállított hamvainak 2012. május 27-ére tervezett székelyudvarhelyi eltemetése amiatt hiúsult meg, mivel az író nevére a polgármesteri hivatal által kibocsátott temetési engedély egy 2012-ben kiállított dokumentumra (vélhetően a hamvasztáséra) hivatkozott, és nem az 1953-ban kiállított elhalálozási anyakönyvi kivonatra, amint azt a törvény előírja.

Az emigrációban elhunyt író madridi sírjának feltárását annak idején a magyar Országgyűlés kezdeményezte, a később meghiúsult újratemetést pedig az Országgyűlés Hivatalának közreműködésével a Szász vezette alapítvány szervezte.

Az író földi maradványait jelenleg meg nem erősített információk szerint Budapesten őrzik.

(Krónika nyomán)

Kapcsolódó:

- Orbán cigányimádó komcsija szerint Nyirő József "Szálasinál bohóckodott"

- Szőcs Géza szerint "talpnyaló gesztus" volt, hogy a "gyenge jellemű" Nyirő kiállt a szövetségeseink mellett

- Szekus Béla szerint nincs szükség Wass Albert és Nyirő József kultuszára

- Martonyi "nem bocsát meg" Nyirőnek - és azt mondta a jenkiknek, ezzel "minden tisztességes magyar" így van

- Szerzőnek véli Uz Bencét a kultúráért felelős államtitkár

- Nyirő József: Tiborcz úr karácsonya

- A kitagadott - emlékezés Nyirő Józsefre, akinek a nemzeti ügyek kormánya "nem bocsát meg"