Ugrás a cikkhez
Reklám

Nem sokkal éjfél után szabadlábra helyezte a rendőrség Ján Slotát, a Szlovák Nemzeti Párt volt elnökét, akit csütörtökön ittas vezetés gyanúja miatt vett őrizetbe a rendőrség Csacán – közölte a sme.sk tót hírportál pénteken.



Egy korábbi italozás elcsípett pillanatképe

A szélsőséges kijelentéseiről, köztük magyarellenes kirohanásairól ismert szlovák politikust csütörtökön azután állították elő, hogy egy közúti ellenőrzésen nem állt meg a hatósági felszólításra, majd miután a rendőrök rövid üldözés után megállították, elutasította az alkoholtesztet.

Slota ügyvédje az sme.sk hírportálnak azt mondta: védencét azért engedték szabadlábra, mert nem volt ok a vizsgálati fogságban tartására.

"Azt gondolom, hogy tévedésről van szó. Azt gondolom, hogy nem vagyok ittas. Ránézés alapján megítélhetik, hogy igen vagy nem" - válaszolta Ján Slota közvetlenül szabadlábra helyezése után, arra válaszolva, hogy miért vezetett ittasan. Arra, hogy miért tartóztatta le a rendőrség, a hírportál közlése szerint szeszszagot árasztó politikus azt mondta: "Remélem, nem öltem meg háromszázezer cigányt".

Ján Slota a közúti ellenőrzésen elutasította az alkoholtesztet, majd a vértesztet is, ezt a tót törvények úgy tekintik, mintha súlyosan ittas állapotban vezetett volna, és ezért akár egy évig tartó szabadságvesztés is kiróható. Slota ügyében a rendőrség eredetileg gyorsított eljárást akart volna lefolytatni, ám erre végül nem került sor, a politikus megtagadta ugyanis a vallomástételt, ami ennek az eljárásnak a feltétele.

Ján Slota letartóztatása napján, csütörtökön két volt párttársával közös sajtótájékoztatót tervezett Rózsahegyen (Ruzomberok), de ezen végül nem jelent meg. A sajtótájékoztatón az előrejelzés szerint az SNS-en belül uralkodó viszonyokról számolt volna be.

Az SNS április utolsó hetében zárta ki soraiból Ján Slotát, a politikai tömörülés egykori elnökét, későbbi tiszteletbeli elnökét. Kizárását a párt elnöksége kétharmados többséggel hagyta jóvá, arra hivatkozva, hogy pártelnökként nem kezelte kellő gondossággal az SNS vagyonát.

A pozsonyi sajtó az elmúlt években többször is beszámolt az ittas Ján Slota tetteiről. A volt pártelnök magyar- és romaellenes kirohanásaival, egyéb sértő megjegyzéseivel a múltban már többször is foglalkozott a média. Ezek közül a legismertebbek közé tartozik, amikor az SNS gyűlésén 1999-ben Ján Slota azt mondta: tankokba ülnek és úgy teszik földdel egyenlővé Budapestet. Emellett Göncz Kinga akkori külügyminisztert "kócos asszonynak" nevezte, akinek szerinte "inkább a kinézetével kellene törődnie."

Frissítés: Slota olyan részeg volt, hogy nem talált ki a parkolóból

Újabb részletek derültek ki Ján Slota csütörtöki kalandjáról. Az expártvezér Csacán párttagokkal szervezte saját visszatérését, eközben sikerült annyira berúgnia, hogy árokpartra hajtott, majd elkapták a rendőrök. A rendőrség hivatalosan is közveszélyokozással gyanúsítja.

A Sme információi szerint rögtön indulásakor árokpartra hajtott, ahonnét vontatókötéllel próbálták kiszabadítani. Erre figyeltek fel a városi rendőrök, akik értesítették zöld egyenruhás kollégáikat, akik végül megállították, és fogdába vitték csütörtökön délután.

A lap szerint Slota a városban párttagokkal konspirált, és a párt élére való visszatérését készítette elő. Ezt azért szorgalmazza a Sme forrása szerint, mivel amennyiben az ellene hűtlen kezelés gyanújával folytatott eljárásban elítélik, már nem lenne lehetősége a visszatérésre. Igyekezett összehívatni a párt kongresszusát, ahol maga mögé állította volna a tagság egy részét.

Slota expárttársa, Anna Belousovová - akit 2011-ben éppen Slota záratott ki az SNS-ből, mivel kritizálni merészelte őt - szerint Slota Csacára évente egyszer járt, SNS-tagokkal találkozni, így feltehetőleg most is ezt tette. Belousovová az észak-felvidéki kisvárosban él, korábban polgármestere is volt a településnek, így ismeri a helyi viszonyokat. Slotát nem kevésbé, évekkel ezelőtt egymást váltották az SNS élén, még ketté is szakították azt, majd kibékültek, végül 2011-ben újra összevesztek. Belousovová állítása szerint évek óta nincsenek beszélőviszonyban egymással, most azonban nem kommentálta Slota legújabb részeg esetét.

Nem talált ki a parkolóból, alig állt a lábán

Az eset egyik szemtanúja, egy gumiszerviz alkalmazottja szerint látták, amint Slota kihajt a parkolóból, ám nem az útra, hanem a lejtőn lefelé. "Úgy tűnt, nekimegy a nyírfának. A fiúk a boltból segíteni próbáltak neki, megpróbálták vontatókötéllel kihúzni, ám nem sikerült. Végül lejött a parton keresztül a mi parkolónkba" - mondta a szerelő, aki szerint Slota alig állt a lábán, ám eközben őket is italozni hívogatta.

Slota pechje az volt, hogy a városi rendőrök épülete éppen amellett a domboldal mellett van, amelyen végighajtott kocsijával, és erre figyeltek fel a rendőrök, akik azt is látták, hogy ismételten kocsiba száll. Állításuk szerint viszont nem tudták, hogy kiről van szó, és jogkörük sincs arra, hogy megállítsanak ilyenkor valakit, ezért értesítették az állami rendőrséget.

Ján S.

A zsolnai kerületi rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint a csacai körzeti rendőrség az 59 éves Ján S.-t tudatmódosító szer hatása alatt elkövetett közveszélyokozással gyanúsítja. "A gyanúsítottat május 9-én a délutáni órákban korlátozták személyi szabadságában, majd előállították a rendőrőrsön. Valamennyi szükséges eljárás elvégzését követően, az ügyész jóváhagyásával éjfél előtt szabadon engedték a Büntetőrend értelmében. Az ügy további körülményei vizsgálat tárgyát képezik. A gyanúsítottat egy évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti, amennyiben bebizonyosodik bűne" - tájékoztatott Radko Moravčík, a kerületi rendőrség szóvivője.

A zsolnai kerületi ügyészség tájékoztatása szerint nem láttak okot a gyanúsított vizsgálati fogságba helyezésére, sem a gyorsított eljárásra, ezért hagyták jóvá szabadon engedését. Slota így megúszta, hogy 48 órán belül börtönbe kerüljön, ám néhány hónap múlva feltehetőleg a bíróság előtt kell majd felelnie tettéért.

Kapcsolódó: Képek a mattrészeg Slotáról

Korábban írtuk: Börtönbe zárhatják a részegen vezető tótocskát - Ján Slota hozta a formáját

Nem állt meg kocsijával egy szokványos közúti ellenőrzés során Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt volt elnöke, majd amikor végül megállították, elutasította az alkoholtesztet - közölte csütörtök este a bumm.sk szlovákiai magyar nyelvű internetes portál.

Slotát végül előállították a csacai (Hadca) rendőrkapitányságon és jelenleg fogdában van.

A szélsőséges nézeteiről ismert egykori pártvezető 17 óra körül Csaca közelében egy szokványos közúti ellenőrzés során nem állt meg a hatósági jelzésre. A rendőrök ekkor kocsijukkal üldözőbe vették és útját állták. Egyéb fizikai kényszerintézkedést nem kellett alkalmazniuk vele szemben. Ezt követően utasította el az alkoholszondát, ezért beszállították a körzeti rendőrőrsre, ahol jelenleg is fogva tartják. Amennyiben alkoholt találnak a vérében, akár 1 évre is börtönbe zárhatják.

Egy másik tót orgánum, a Sme által megszólaltatott, nevének elhallgatását kérő rendőrjárőr szerint Slota láthatólag ittas állapotban volt. Azt nem tudni, hogy a vértesztet is elutasította-e, amennyiben igen, a törvény szerint a legszigorúbb paragrafus lép érvénybe, azaz mintha súlyosan ittas állapotban vezetett volna, ami bűncselekménynek számít.

Értesülések szerint a rendőrség gyorsított eljárásban szeretné lezárni Slota ügyét, ami azt jelenti, hogy 48 órán belül ítéletet hozhatnak.

Slotát emellett a rendőrségi felszólítás figyelmen kívül hagyása miatt is megbüntethetik. Tibor Gapar országos rendőrfőnök figyelmeztetett, hogy semmilyen módon nem kivételeznek vele.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) április utolsó hetében zárta ki Ján Slotát, a politikai tömörülés egykori elnökét, későbbi tiszteletbeli elnökét. Kizárását a párt elnöksége kétharmados többséggel hagyta jóvá, arra hivatkozva, hogy pártelnökként nem kezelte kellő gondossággal az SNS vagyonát.

Ján Slota ellen hűtlen kezelés gyanúja és a párt létezésének veszélyeztetése miatt még márciusban indított eljárást az SNS vezetősége.

(MTI - Bumm nyomán)



Friss hírek az elmúlt 24 órából