Tegnapra virradóra ismeretlenek magyar nyelvű utcaneveket festettek fel több nagyváradi épületre. Van, aki üzenetnek, és természetesen van, mint mindig, aki fölösleges akciónak értékeli a történteket. Ez természetesen nem más, mint az érdekképviseletre szegődött, ehelyett az ülepén ücsörgő helyi RMDSZ-elnök. A váradi EMI-sek szerint a tettes megunta az RMDSZ-es téblábolást, Nagy Barna József elnök kijelentette: a fiatalok akár polgári engedetlenségre is készek a magyar utcanevekért.

Körös utca, Kapucinus utca, Zöldfa utca, Szent László tér – ezek az elnevezések jelentek meg Nagyvárad belvárosában, melyek azonban nem a Helyi Tanács által kihelyezett utcanévtáblák, hanem fekete festéksprayjel, titokban az épületek falára felvitt írások.





















Hatékonyabban?

A betűk egyformasága és kimunkáltsága arra enged következtetni, hogy valaki vagy valakik elôre készültek a keddrôl szerdára virradó éjszakán végrehajtott akcióra.
Az eset kapcsán felhívtuk Nagy József Barnát, az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) nagyváradi szervezetének elnökét, aki nemrégiben nyilvánosan bejelentette, hogy a helyi szervezet akár a polgári engedetlenség eszközeihez is folyamodik annak érdekében: érje el azt, hogy a nagyváradi utcák kapják vissza régi, magyar elnevezéseiket. Ô lapunknak azt nyilatkozta, hogy nem tudja, kik lehettek a "tettesek", de mint mondta, "úgy látszik, a kezdeményezésünknek hatása volt abban, hogy valakik ezt megcsinálták. Mi továbbra is folytatjuk hivatalos küzdelmünket az utcaelnevezések ügyében, de úgy látszik, egyesek megunták azt a módot, ahogyan mi küzdünk", tette hozzá.


Üzenet vagy provokáció?

Barta Béla, az EMI váradi alelnöke lapunknak azt mondta: meglepve látta a feliratokat, és úgy értékelte, hogy ez minden bizonnyal üzenet az RMDSZ-nek, hogy tegyen többet a magyar elnevezésekért. Szabó Ödön, a Bihar Megyei RMDSZ ügyvezetô elnöke a következôket közölte lapunkkal az eset kapcsán: "Vannak olyan típusú lehetôségek, melyekkel élni lehet. Jogos az, hogy legyenek magyar feliratok a városban, de azzal nem értek egyet, hogy éjjel valaki partizánakciószerű en felírja az épületek falára az elnevezéseket; már csak azért sem, mert azok az épületek lehetnek műemlékek, templomok is. Az épületek tulajdonosai biztos, hogy ennek így nem örülnek" – zárta szavait a politikus.

(Bihari Napló nyomán, Kép: Kuruc.info)