Ugrás a cikkhez
Reklám

Ismét vörös festékkel öntötték le Tormay Cécile írónő józsefvárosi emléktábláját; a még szerdán történt rongálás miatt a rendőrség ismeretlen tettes ellen eljárást indított - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese vasárnap az MTI-vel.

Sagyibó Melinda ismertetése szerint a rongálásról szerdán érkezett állampolgári bejelentés a BRFK-ra. A VIII. kerületi, Kőfaragó utcai épület homlokzatán található emlékművet egy ember alatti lény vörös festékkel öntötte le. Az okozott anyagi kár megállapítása folyamatban van.

Az ügyben a BRFK VIII. kerületi rendőrkapitánysága indított nyomozást.

Május 20-án ugyancsak vörös festékkel öntötték le az írónő emléktábláját, a rendőrség akkor is eljárást indított ismeretlen tettes ellen.

A Nemzeti Értékvédő Egyesület vasárnapi közleménye szerint erős a gyanú, hogy az írónő emléktáblájának meggyalázása mögött szélsőbalos terroristák állnak.

Tormay Cécile (1875-1937) 1930-ban kulturális tevékenysége elismeréseként Corvin-koszorút kapott, 1935-ben a Népszövetség Szellemi Együttműködés Nemzetközi Bizottságába egyhangúlag választották a Marie Curie halálával megüresedett helyre. 1937-ben Nobel-díjra jelölték. Könyveit több nyelvre lefordították. Műveit 1945 után a vörösök indexre tették, csak a kilencvenes években ismerhette meg ismét az olvasóközönség.

(MTI nyomán)

Kapcsolódó:

- A Szombat című zsidó újság is uszított Tormay Cécile emléktáblájának meggyalázására

- A zsidó mentalitásnak semmi sem szent: szombaton Tormay Cécile emléktábláját gyalázták meg



Friss hírek az elmúlt 24 órából