Ugrás a cikkhez
Reklám

Magyarország hírneve lényegesen jobb az Egyesült Államokban, mint otthonról tűnik, különösen, ami az ellenzéket illeti; nagyon sok tényt világossá kell tenni, hogy Washingtonban jobban értsék a magyarországi folyamatokat - mondta Martonyi János volt (és leendő) külügyminiszter magyar újságíróknak csütörtökön az amerikai fővárosban.

Martonyi János kifejtette: Washingtonban egyáltalán nem várják aggodalommal a választásokat; "azzal a bizonyossággal várják, hogy lesz egy új kormány, amely a lehető legjobb kapcsolatokat akarja fenntartani az Egyesült Államokkal".

Washingtonban általában meglepődnek azon - ez az egyik ismeretlen tény -, hogy a magyarországi romák inkább a Fideszre szavaznak, "mi vagyunk jobban beágyazva a roma populációba" - mondta el a Johns Hopkins Egyetem az Európai Unióról tartott előadása előtti beszélgetésen. "Kell egy átfogó stratégiai program a cigányság felemelkedésére, ezt meg fogjuk csinálni" - közölte.

Kifejtette, korábban kérdés volt, hogy Orbán Viktor elhatárolódik-e "a szélsőjobbtól". "Teljesen alaptalan, hamis bármilyen kísérlet, hogy a Fideszt összekapcsolják a Jobbikkal" - szögezte le, és utalt arra, hogy Orbán Viktor az elmúlt 4-6 hétben a legkeményebb nyilatkozatokat tette ez ügyben. "A Jobbik nekünk egy kőkemény politikai ellenfelünk, a Jobbik legdurvábban a Fideszt támadja (...) ez egy politikai harc, egy más stílusú harc, mint amelyet az MSZP-vel folytatunk" - mondta, hozzátéve, "nehéz kétfelé harcolni, de kényelmes is, mert nincs egy nagy blokk a Fidesszel szemben".

Martonyi János - aki az amerikai fővárosban egy Afganisztán-Pakisztán témájú tanácskozáson vesz részt, amelyet Madeleine Albright volt külügyminiszter vezet - közölte, hogy egyeztetésein el szokta mondani: a magyar külpolitika tengelyében az emberi jogok lesznek, "fontosak az érdekek, de az értékek a legfontosabbak".

(MTI nyomán)



Friss hírek az elmúlt 24 órából