Ugrás a cikkhez
Reklám

Áháron Mor, az izraeli Társadalmi Egyenlőség Minisztériumában, illetve az Igazságügyi Minisztériumban magas beosztásban ténykedik, s tevékenysége középpontjában a zsidóktól a második világháború idején elvett vagyon visszaszolgáltatása áll. Egyenesen fölháborítónak tartja azt, hogy az Orbán Viktor és Binjámin Netanjáhu közötti szoros kapcsolat miatt a holokauszt-túlélők s az áldozatok hozzátartozói hatalmas összegű magyarországi kártérítésről kénytelenek lemondani. A két ország közti tárgyalások eredményeként mindössze 50 millió eurós kártérítési alapot hoz létre Magyarország, miközben a zsidó vagyon Magyarországon 1938-ban 1,6 milliárd dollár volt, amely manapság több tucat milliárd dollárnak felel meg – írja Áháron Mor a Globes című izraeli újságban.



Orbán Viktor és Binjámin Netanjáhu – kettőjük kapcsolata miatt nem kapnak több tucat milliárd dollár kárpótlást a zsidók (fotó: ytimg.com)

Mostani hírünk forrásaként föltüntetett angol nevű, de héber nyelvű Globes izraeli gazdaságpolitikai újságban 2019. augusztus 26-án megjelent „tényfeltáró” írás Magyarországra is vonatkozó részleteiről annak idején mi is beszámoltunk. Az izraeli Társadalmi Egyenlőség Minisztérium munkacsoportja által nemrégiben kidolgozott, s belső használatra készült jelentés a zsidóvagyon-visszaszolgáltatást sürgető szervezetek célkeresztjébe újabban Lengyelország, Magyarország, Horvátország, Németország, Litvánia, Szerbia és Románia került. Mindegyik országtól más-más összegű vagyon-visszaszolgáltatást követelnek. Az izraeli minisztérium jelentéséről szólva a Globes leírja: az említett hét ország közül Németország elsőként már le is rótta a rá kivetett újabb „kárpótlási” összeget. Köszönhetően a Binjámin Netanjáhu izraeli és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közti igen jó és szoros viszonynak, egy tanulmány elkészítése, majd egy 50 millió eurós pénzalap létrehozása után a közeljövőben Magyarország is fizetni fog, mint a katonatiszt. Legalábbis, így álltak a dolgok, amíg mindenki azt hitte, hogy Bibi a választások után is miniszterelnök marad.



Áháron Mor – Fölháborítóan kevés kártérítést fizet Magyarország (fotó: Wkikipédia)

Csakhogy időközben Izraelben parlamenti választás volt, amelyen Bibi pártja, a Likud és a koalíciós partnerként szóba jöhető szatellit pártok képtelenek kormányt alakítani, míg nagy kormánykoalíció egyelőre azért sem jött létre, mert Netanjáhu feje fölött ott lóg az igazságszolgáltatás Damoklész-kardja. Magyarán, nekünk, magyaroknak eddig azért kellett volna szurkolnunk, hogy Bibi, a magyar miniszterelnök cimborája végül ne legyen képes kormányt alakítani Izraelben, nekünk meg ne kelljen fizetni. Mert, ha vége lesz a két kormányfő barátságának - vagy az csak a magánszférában folytatódik -, akkor a magyaroknak a legújabb kárpótlás címén nem kell ilyen sokat és gyorsan lepengetni a követelők asztalára, gondoltuk mi naiv módon.



Binjámin Netanjáhu és Gillá Gámiél – Kizsebelték a túlélőket (fotó: the7eye)

A Globes mai számában megjelent írásból viszont kiderül, hogy a Netanjáhu-Orbán-barátság esetleges kimúlásával még rosszabbul járunk, jelentősen többet kellene fizetnünk. De nézzük, hogy mennyit és miért. A cikkíró először is megállapítja: „A magyarországi zsidó vagyon visszaszolgáltatásának 50 millió euróban történt megállapítása egyenesen fölháborító”. A megindokolás szerint: „Szoros  kapcsolatrendszer van Binjámin Netamjáhu miniszterelnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök között.” S hogy miért fölháborító a legújabb kárpótlás összege, azt a cikkíró ezzel indokolja: „Magyarországon a zsidó vagyon az 1938-as viszonylatban 1,6 milliárd dollár volt, amely manapság több tucat milliárd dollárnak felel meg. Miután Magyarország csak 3 százalékát szolgáltatta vissza ennek a vagyonnak, ennyivel nem elégedhetünk meg. Még akkor sem, ha Netanjáhunak szoros kapcsolatrendszere a magyar kollégájával. S azért sem elégedhetünk meg ennyivel, mert az egyezmény előtt a témát nem vitatták meg az államtitkári bizottságban és a kormányülésen. Azért is fölháborító ez, mert Gillá Gámliél miniszter asszony minden erkölcsi fölhatalmazás és alap nélkül, csak úgy lemondott hatalmas összegekről. Mert ebben az esetben a holokauszt-túlélők, az áldozatok és azok örököseinek a pénzéről van szó. (A cikkíró itt a kétértelmű „dámim” héber szót használja, amely egyes számban „vért”, többes számban „pénzt” is jelent – H. J.)

A zsidó vagyon-visszaszolgáltatás ügyében igen befolyásos cikkíró végül megjegyzi, hogy az ügyet megfelelő és erkölcsi alappal rendelkező személyek bevonásával az inkább kompetens Igazságügyi Minisztériumnak kell a közeljövőben újratárgyalnia. Nekünk meg nem maradt más hátra, minthogy szurkoljunk Bibi újabb miniszterelnöki ciklusáért…

Hering J. – Kuruc.info





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából