Ugrás a cikkhez
Reklám

A Berlini Művészeti Akadémia (AdK) gyászolja egykori elnökét, Konrád Györgyöt, közölte pénteken a német főváros nemzetközi művészeti szervezete. Kiemelték, hogy a hosszan tartó, súlyos betegség után szeptember 13-án budapesti otthonában elhunyt Kossuth- és Herder-díjas író, esszéista és szociológus a kelet-európai ellenzékiek "egyik legfontosabb értelmiségi hangjának számított a létező szocializmus Magyarországán", a rendszerváltás után pedig "az egységes Európa útmutató gondolkodójaként" tisztelték.

Konrád György 1997-től 2003-ig vezette az AdK-t, az Akadémia szerint szerencsés választásnak bizonyult, elnöki tevékenységének hat éve alatt a vasfüggöny leomlását követő új európai gondolkodásmódról folytatott élénk viták színhelyévé tette" az intézményt, és "a felvilágosodás legjobb hagyományához tartozó kritikus értelmiségiként elkötelezetten küzdött az egykor elszigetelt kelet-európai államok integrációjáért egy új Közép-Európába".

Az AdK közleményében hozzátették: Konrád György néhány hónappal a halála előtt az intézménynek adta irodalmi hagyatékát, kívánsága az volt, hogy terjedelmes irodalmi munkásságát Berlinben őrizzék és gondozzák. Az AdK a közeljövőben egy rendezvény keretében mutatja be az író kéziratait, és emlékezik meg "a kritikus értelmiségiről, a meggyőződéses európairól, valamint a művésztársulás egykori elnökéről".

Az AdK-nak jelenleg 426 tagja van, köztük olyan világhírű alkotók, mint Herta Müller Nobel-díjas német író, Daniel Libeskind amerikai építész és Aj Vej-vej kínai képzőművész. A tagok között az MTI szerint több "magyar" is van, köztük Szabó István zsidó filmrendező és Eötvös Péter zeneszerző. Az AdK tagja volt Imre Kertész és Esterházy Péter is. Természetesen ők is úgy magyarok, mint Mickey ló.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Meghalt György Konrád

Kapcsolódó: "Pfuj, magyar, helyedre!" - Esterházyval mocskolják be a debreceni ünnepi könyvhetet, díszmeghívott lesz a hungarofób zsidó





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából