Ugrás a cikkhez
Reklám

"Az ügyészség kezdeményezte a neonáci kuruc.info Holokamu című aloldalának törlését" - tudta meg a vádhatóságtól az ATV. Alább olvasható a szektások honlapján megjelent, "Törölné az ügyészség a kuruc.info egyik aloldalát" című írás folytatása:

Az ügy előzménye, hogy két héttel ezelőtt megkérdeztük Deutsch Tamást, mi történt az elmúlt másfél évben, mióta 2013-ban 72 órás ultimátumot adott a magyar ügyészségnek, hogy „törvényes kötelezettségének végre eleget téve egyszer és mindenkorra” felszámolja a Kuruc.info működését.

A fideszes EP-képviselő két hete azt mondta az atv.hu-nak, hogy „a kuruc.info működése megalapozottan azt a gyanút veti fel, hogy a Btk.-ba ütköző magatartást tanúsítanak”, azonban hiába van az Egyesült Államok és Magyarország között hatályos és érvényes büntetőjogi jogsegély egyezmény, „az amerikai ügyészi és bírói szervek nem voltak partnerei a magyar jogalkalmazói szerveknek”, ezért nem kapcsolták még le a nyíltan neonáci honlapot.

Deutsch ugyanakkor hozzátette: a magyar parlament időközben módosította a Btk.-t, így már van lehetőség arra, hogy az ügyészség és a rendőrség kezdeményezésére „egy megindult büntetőeljárásban a bíróság olyan döntést hozzon, amellyel Magyarországon elérhetetlenné válnak a külföldön működtetett, külföldi technikai háttérrel működő honlapok”.

Egy cikket már elérhetetlenné tettek

Deutsch válasza után megkerestük a Legfőbb Ügyészséget, hogy az elmúlt hónapokban kezdeményezték-e a kuruc.info „lekapcsolását”. Megkeresésünkre a Fővárosi Főügyészség reagált, Bagoly Bettina sajtószóvivő közölte, hogy eddig két büntetőügyben indítványozták a kuruc.info-n közzétett adatok végleges hozzáférhetetlenné tételét.




A szóvivő ismertette, hogy márciusban már jogerőre emelkedett a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság döntése, amellyel az „Elbocsátó levelek, fizetési kimutatások, precíz adatkezelés – „unortodox” dokumentumok Auschwitzból” című, 2013-ban, a kuruc.infón megjelent cikk és az ahhoz tartozó hozzászólások végleges hozzáférhetetlenné tételét rendelték el a holokauszt tagadása miatt. A vs.hu hívta fel rá a figyelmet, hogy a jogerős döntés ellenére a cikk még mindig elérhető. Az üggyel kapcsolatban kerestük a Fővárosi Törvényszék sajtóosztályát, ahol holnapra ígértek választ.

Törölnék a kuruc.info egyik aloldalát

Van ugyanakkor egy újabb eljárás is, ami mindeddig nem kapott nyilvánosságot. A nemzeti szocialista rendszerek bűnei nyilvános tagadásának bűntette miatt ugyanis a Budapesti V. és XIII. kerületi Ügyészség néhány hete - szintén a nyomozás felfüggesztését követően - a Pesti Központi Kerületi Bíróságon indítványozta a kuruc.info oldalon elérhető Holokamu megnevezésű aloldal végleges hozzáférhetetlenné tételét.

Mint közölték, a portál főoldalán 2014 januárja óta elérhető a „holokamu” megnevezésű aloldal, amelyen „olyan cikkek, írások összegyűjtése történt meg, melyek a holokauszt megtörténtét tagadják, kétségbe vonják, jelentéktelen színben tüntetik fel azt, illetőleg ezen állítást igazolni próbálják”. A főügyészség hozzátette: „ebben az ügyben bírói végzés a kerületi ügyészségre még nem érkezett”.

Eddig tart az atv.hu cikke.

Az MTI is csap egy kis reklámot a holokamu-cáfolásnak:

Indítványozta a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a kuruc.info oldalon elérhető holokamu elnevezésű aloldal végleges hozzáférhetetlenné tételét a nemzeti szocialista rendszerek bűnei nyilvános tagadásának bűntette miatt - erősítette meg a Fővárosi Főügyészség szóvivője szerdán az atv.hu értesülését.

A hírportál főoldaláról tavaly január óta érhető el az aloldal, amelyen olyan cikkeket, írásokat gyűjtöttek össze, amelyek a holokauszt megtörténtét tagadják, kétségbe vonják, jelentéktelen színben tüntetik fel, illetőleg ezt az állítást igazolni próbálják - idézte fel Bagoly Bettina főügyészségi szóvivő.

Hozzátette, ebben az ügyben bírói végzés a kerületi ügyészségre még nem érkezett.

Viszont a II. és III. kerületi ügyészség korábban már kezdeményezte a kuruc.info honlap egy 2013 júliusában közzétett, a holokausztot tagadó megállapításokat tartalmazó cikkének végleges hozzáférhetetlenné tételét. Ebben az ügyben az eljárásra illetékes Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság a cikk és az ahhoz fűzött hozzászólások végleges hozzáférhetetlenné tételét rendelte el. A végzés március elején emelkedett jogerőre.

Eddig a hírügynökségi jelentés.

Kapcsolódóként pedig az a cikkünk, amelyet az ATV alcíme szerint már sikeresen elérhetetlenné tettek: Elbocsátó levelek, fizetési kimutatások, precíz adatkezelés - "unortodox" dokumentumok Auschwitzból





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából