Ugrás a cikkhez
Reklám

Sem szóbeli, sem írásbeli értesítést nem kapott arról Kovács Béla, hogy három évre kitiltották volna Ukrajnából - derült ki a Jobbik európai parlamenti képviselőjének az MTI-nek adott nyilatkozatából.

Az APA osztrák hírügynökség pénteken azt írta: Kijev szankciókat akar bevezetni az eredetileg Ukrajnához tartozó (valójában Hruscsov által csak 1954-ben Ukrajnához csatolt - a szerk.) Krím félsziget függetlenségéről és Oroszországhoz csatolásáról szóló márciusi népszavazás nemzetközi megfigyelői ellen, akiknek egy része, köztük Kovács Béla már beutazási tilalom alatt áll az országban. A büntetőintézkedések az Európai Unió (EU) mintegy húsz állampolgárát érinthetik, néhányuk neve pedig már fel is került a feketelistára. Az ukrán titkosszolgálat (SBU) augusztus 21-ei levele szerint a felsorolt politikusok a következő három évben nem utazhatnak be Ukrajnába - írta az APA.




Kovács Béla a hírre reagálva azt mondta: megdöbbent, mert a krími választási megfigyelői munkát politikamentesnek tartja. Szavai szerint, ahogy korábban más országokban, most is az volt a feladata, hogy beszámoljon arról, amit látott, politikai ráhatástól mentesen alkosson véleményt, akárcsak a többi odaküldött megfigyelő. Úgy értékelt: durva és megfontolatlan lépés, ha a kitiltás más EP-képviselőt is érint. A Krímben néppárti, szocialista és független képviselők is voltak - emelte ki.

Kovács Béla szerint legalább egy értesítés megillette volna, azután, amilyen munkát végzett négy éven át a kárpátaljai irodájában. Kitért arra is, hogy az iroda két hete már nem működik.

Megjegyezte: a közeljövőben nem szándékozott Kárpátaljára utazni, azt ugyanakkor sajnálja, hogy nem tudja az ottani magyarságot érintő munkáját folytatni.

(MTI nyomán)

Kapcsolódó: Végeredmény: a krímiek 96,77 százaléka az Oroszországhoz való csatlakozás mellett



Friss hírek az elmúlt 24 órából