Ugrás a cikkhez

/Bővített hír./

"Flashmobbal" tiltakoztak "civilek" és a baloldali összeborulás pártjai a fővárosi Szabadság térre tervezett német megszállás emlékmű és a "szélsőséges", "rasszista" megnyilvánulások ellen szombaton.Csak a vízágyú hiányzott

A szocionista Hiller István azt mondta: azért vannak itt, mert normális, nyugodt Magyarországot szeretnének. Kiemelte: negyed százada azt gondolták, hogy a szabadság terei nőni és bővülni fognak, azonban nem ez történik, nem bővülnek, hanem szűkülnek.

A demonstráción több százan vettek részt, a volt tv-székház előtti füves területen állók magasba tartott tábláin a többi között: "Történelemhamisítás", "Szellemi kútmérgezés", "Hogyan juthattatok idáig?", "Fidesz, benyaltál a Jobbiknak?" volt olvasható.Hiller István szocialista országgyűlési képviselő, Karácsony Gergely, az Együtt-PM társelnöke, Vadai Ágnes független országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció alelnöke és Popper Gábor, a Magyar Liberális Párt alapító tagja nagyon toleráns

Magyar Fruzsina dramaturg és a Radnóti- és Tolerancia-díjas Tolerancia Facebook-csoport által szervezett flashmobot egyebek között azért tartották, hogy a kormány ne engedélyezze több nemzeti szervezet február 8-i megemlékezését a becsület napjáról, és vonja vissza a német megszállás emlékművének engedélyét. "Magyar" Fruzsina nem mellesleg a társait feldobó álötvenhatos Mécs Imre felesége, Magyar Bálint testvére.

Az egybegyűltek előtt a szocionista Hiller István hangsúlyozta: azért vannak itt, mert normális, békés, nyugodt Magyarországot szeretnének. Megfogalmazása szerint ma a szabadságnak nem bővül, hanem szűkül a tere. Az ország náci megszállásának 70. évfordulóján nem az a megemlékezés módja, hogy emlékművet állítanak a Szabadság téren - mutatott rá. "Mi nem akarjuk ezt az emlékművet" - jelentette ki.

A Hazatérés templomának előterében felavatott Horthy-szoborra célozva úgy fogalmazott: nem akarják, hogy az emlékművön álló birodalmi sas "a tér sarkában megbúvó Horthyval" ismét "összekacsintson". Együtt és határozottan ki kell jelenteni, hogy a deportálás, az deportálás, és a holokauszt része volt - mondta a történelemhamisító, hozzátéve: akik a holokausztot elkövették, aljas gyilkosok, s ezt nem szépíteni, nem relativizálni kell, hanem szembenézni vele. Véleménye szerint ma Magyarországon a közelmúlt történelmének előre megfontolt, tudatos átírása zajlik.

Vadai Ágnes, a DK alelnöke a "gombamód szaporodó" Horthy-szobrokról, kormánypárti képviselők asszisztálásával "éledező" Horthy-korszakról beszélt. Gyurcsány szeretője kritizálta a Nemzeti alaptantervet, amelyben nemzeti-konzervatív íróként végre szerepel Wass Albert, Nyirő József és Szabó Dezső.

Azt mondta: a kormány olyan szobrot terveztet az V. kerület polgármesterének asszisztálásával, amely nemcsak felmentést ad azoknak, akik "részt vettek honfitársaink kiirtásában", hanem súlyosan sérti az áldozatok emlékét is.

Karácsony Gergely, az Együtt-PM politikusa a mai Magyarország legnagyobb bajának nevezte, hogy nincs világos választóvonal a politikai jobboldalon belül a szélsőjobb és a jobbközép között. Már nincs is jobbközép - vélekedett. Szerinte a tervezett emlékművel "el akarják hazudni" a 20. századot.

Popper Gábor a Magyar Liberális Párt képviseletében arról beszélt, hogy szeretné, ha gyermekei és unokái olyan világban nőnének fel, ahol nem kell félnie senkinek származása, bőrszíne, vallása, identitása, politikai nézetei miatt.

A rendezvény végén a résztvevők átvonultak a tér sarkába, a német megszállás emlékművének tervezett helyéhez. Sebő Gábor, a Tiszta Kezek Mozgalom aktivistája azt kérte, hogy a következő napokban a résztvevők a korszakot felidéző fotókkal, emléktárgyakkal járuljanak hozzá egy, a téren rendezendő történeti emlékkiállításhoz.

Előzetes letartóztatás helyett a tüntetésen rontotta a levegőt mások mellett Kovács László, Szanyi Tibor és Kunhalmi Ágnes szocionista politikus, Bauer Tamás, (most éppen) a DK politikusa és Mécs Imre, egykori szabaddemokrata, később szocialista köpönyegforgató. A résztvevők között sárga csillagot viselve megjelent Bach Szilvia "humorista" is. Volt, aki áthúzott horogkeresztes jelvényt viselt tiltakozása jeléül.

(MTI nyomán)Friss hírek az elmúlt 24 órából