Ugrás a cikkhez
Reklám

Hétfőtől szeptember végéig a Testnevelési Egyetem aulájában látható az Arany pillanatok című vándorkiállítás, amely a legendás Aranycsapat tagjainak relikviáit mutatja be.



Az Aranycsapat labdarúgói az Anglia elleni Wembley Stadionban elért 6-3-as győzelem után 1953-ban (fotó: MTI)

A megnyitón Tarlós István főpolgármester úgy fogalmazott: jóleső, sőt spirituális érzés, hogy alkalom adódik felidézni a magyar sport, a magyar labdarúgás egyik legsikeresebb időszakát. Egyben emlékeztetett, hogy az 1953-as londoni magyar–angol 6-3-as mérkőzésen a magyar válogatott – a britek szerint is – felülmúlhatatlanul játszott.

Tarlós kiemelte, a magyarok a mai napig hősként emlékeznek az Aranycsapat játékosaira, sőt „nincs olyan szeglete a világnak, ahol ne ismernék legalább Puskás Ferenc nevét, még a gyerekek is”. A főpolgármester úgy fogalmazott, a futballisták nem egyszerűen sztárok, hanem egyéniségek, példaképek voltak, akik játékukkal iskolát teremtettek. A kiállításról úgy vélekedett, hogy hiteles és átélhető képet ad a játékosok személyes világáról, és a magyarok emlékezetében ma is élő történeteket idéz fel.

Az Arany pillanatok című vándorkiállítás igazi ritkaságokat mutat be, hiszen az egykori kiváló labdarúgók hagyatékának legkülönlegesebb darabjait is tartalmazza.



Puskás Ferenc játékengedélye (fotó: MTI/Rosta Tibor)

Szöllősi György, a magyar futball és a Puskás-ügyek nagykövete a magyar labdarúgás legkeserűbb, legszomorúbb napjának nevezte 1954. július 4-ét, amikor a válogatott Bernben 3-2-re elveszítette a világbajnokság döntőjét Németországgal szemben, de hozzátette: az azóta eltelt 65 évben kiderült, hogy az volt egyben a magyar futball legnagyobb sikerének napja is. Szöllősi a tárlat helyszínének apropóján emlékeztetett, hogy az Aranycsapat több tagja, illetve annak a labdarúgó-generációnak több képviselője is a Testnevelési Főiskolára járt. A kiállítást szervező Puskás Intézet munkájáról megjegyezte, a bemutatott tárgyak egy részét Spanyolországból hozták haza, pedig már esély sem mutatkozott rá, hogy ez sikerül.

Mocsai Lajos, a házigazda Testnevelési Egyetem rektora kifejtette, nagy öröm számára, hogy az egyetem nyitóhetén veszi kezdetét az Aranycsapatról szóló kiállítás, hiszen a legendás válogatott által képviselt értékek segítségével az egész tanévnek megadhata az alaphangulatot. Hozzátette, a tárlat nyilvános, vagyis az egyetem aulájának kapui minden érdeklődő számára nyitva állnak.

Balogh Balázs, a Puskás Akadémia kommunikációs igazgatója a gyűjteményről elmondta: „mindig találunk olyan dolgokat, amire nem is gondoltunk.” Hozzátette, a közeljövőben a délvidéki Bácskatopolyán is látható lesz a kiállítás.

(MTI korrigálva)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából