Ugrás a cikkhez
Reklám

Az elmúlt években ritkán hallottunk nagyszabású nemzeti eseményekről vidéken, most mégis egy ilyenről tudunk beszámolni az I. Szögedi Magyar Majális kapcsán. Mikor hazánkban a nemzeti fesztiváljainkat, koncertjeinket fasiszta bélyeggel látják el, öröm, hogy a rendezvénysorozaton a „Hollán Ernő utcai sztárzenekar”, a Hungarica is fellép. A fesztivált a Szent László Nemzeti Keresztény Kulturális Egyesület szervezi, amely Szegeden összefogja a nemzeti erőket. Ezzel kapcsolatban kérdeztük Tóth Pétert, a helyi Jobbik elnökét.



Tóth Péter fegyverbe hív: paintball, íjászat és az ősmagyar baranta harcművészet is lesz

- Kinek az ötlete volt ez a fesztivál, és mikor lesz?

- Szegeden, a budapesti útról jövet, a Dorozsmai úton lesz a Napfény Hotel és Campingben, május 1-4-ig, csütörtöktől vasárnapig. A szebb napokat is megélt megyeszékhelyen már több, mint egy évtizede posztkommunista, liberális módon ünneplik meg május 1-jét. A fesztivál ötlete egy nemzeti érzésű baráti társaságtól jött, akik kiábrándultak a szegedi ellenzékből. Csalódottságuk pedig leginkább abból fakadt, hogy kulturális igényünket sem elégítették ki az állítólagos "nemzeti" vezetők. Sajnos ezen nem lepődök meg, hiszen a helyi Fidesz megélhetési politikusai tönkretették és -teszik ezt a hajdan nagy múltú várost a haszonelvűségükkel. Külön megtiszteltetés, hogy ez a baráti társaság minket - a szegedi Jobbikot - és a Csongrád Megyei Magyar Gárdát elsőként kereste meg a fesztivállal kapcsolatban. A hitelességüket mutatja, hogy olyan embereket hívtak előadásokra, mint Wittner Mária, Morvai Krisztina, Für Lajos, Vona Gábor stb.

- A három nap alatt fellépő 13 nemzeti zenekar is eléggé vonzó.

- Sokszínű zenék lesznek, a népzenétől a nemzeti rock- és metálzenéig lesz minden, ill. esténként hajnalig tartó bulikkal lesz tarkítva. Olyan zenekarok lépnek fel, mint az Ismerős Arcok, Szkítia, Kerecsen, H-599 vagy a rockosabb Egészséges Fejbőr, Romantikus Erőszak, és nagy örömünkre a Hungraica és a Moby Dick is eljön. A keményebb vonal is jelen lesz a Vádló Bitófák, Titkolt Ellenállás és a Fehér Törvény által. Fontos megjegyeznem, hogy nagyon sokuk még nem is játszott a dél-alföldi régió szívében.

- Láttam a honlapotokon, elég választékos programot szervezetek. Néhány érdekességről be tudsz számolni?

- Igen. Nemcsak az előadások színvonalasak, hanem az egyéb programok is figyelemre méltóak. Lesz Gárda-felvonulás, filmvetítés, paintball verseny, íjászat, baranta, foci - és ami legjobban tetszik, hogy van úszómedence is. Szerintem egy nagyon színvonalas hétvége lesz.

- Említetted a Gárda-felvonulást, ezek szerint cigánybűnözés is lesz a programban?

- Reményeink szerint nem, de jobb elrettenteni a bűnözőket, kell egy kis erődemonstrálás. Szegeden a Városháza elől fog indulni a felvonulás, és a rendezvény helyszínéig tartana. Ez kb. egy 3 km-es felvonulás lenne, melyről Dósa István főkapitány azt mondta: kulturális seregszemle lesz. Természetesen azt is kell demonstrálniuk, hogy MDF-es javaslatra másodikként határolódott el, illetve nem kívánatosnak minősítette Szeged Város Közgyűlése a Magyar Gárdát. Emellett fontosnak látom, hogy a Szeged Belvárosában tapasztalható, a Kuruc.infón is rendszeresen olvasható cigánybűnözés ellen is fellépjenek. Ezt nagyon kellőnek látom most Szegeden.

- További információ az érdeklődőknek?

- Az I. Szögedi Magyar Majális honlapján találnak bővebb tudnivalókat: www.magyarmajalis.extra.hu – itt minden információt megtalálnak.

Kuruc.info

Kapcsolódó cikkünk:
Háromnapos Jobbik-majális a budapesti Hajógyári-szigeten






Friss hírek az elmúlt 24 órából