Ugrás a cikkhez
Reklám

Soha nem voltak még annyian kíváncsiak a palóc világtalálkozóra, mint idén. A lakodalmas meneten háromezren vonultak fel Cserháthaláp utcáin.

„Elhoztuk a népviseletünket, a legkisebbtől az idős korig szinte mindegyiket. Igyekszünk bemutatni, és elmondanám, hogy majdnem minden ruhadarabunk eredeti, régi. Körülbelül százéves, ami rajtam van” – fogalmazott egy asszony a menetből.

A rendezvényt már ötödik alkalommal szervezték meg azzal a céllal, hogy minél többen megismerjék a palóc kultúrát. A háromnapos eseményen régi mesterségekkel is megismerkedhettek az érdeklődők, és arra is volt lehetőségük, hogy a népi iparművészektől különféle kézműves technikákat tanuljanak meg.

„Nem annyira ismert a palóc népszokás, a palóc hagyomány, amennyire szükség lenne rá. Rengeteg népcsoport van a világon azon kívül, hogy az országokon belül vannak kisebb közösségek. Ők talán már – akár Európa-szerte – előttünk járnak, és sokkal jobban tudják képviselni a saját népcsoportjukat; gondolok itt a katalánokra, olaszokra. Tehát mi még le vagyunk maradva egy kicsit, de sokat fogunk érte tenni, hogy felkerüljünk mi is Európa nemzetiségi térképére” – emelte ki Dócs Dávid, az V. Palóc Világtalálkozó főszervezője.

(HírTV)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából