Tisztelt OPSZ-"vezetőség"!

Üdvözletem!

Először is tisztázni szeretném, hogy 10 éve vagyok polgárőr, tehát van közöm ahhoz, amiről írni fogok.

A Gyöngyöspatával kapcsolatos közleményük csak az utolsó csepp a pohárban. Nem elég, hogy az OPSZ vezetése sok-sok éve teljesen impotens, az elefántcsont-toronyban pöffeszkedő, korrupt rendőri felső vezetőkkel bratyizó emberekből áll, akik semmit nem tesznek azokért a polgárőrökért, akik nap mint nap, éjszakáról éjszakára kint vannak az utcákon, és egyre többször testi épségüket teszik kockára. Az, hogy évente megújítják a postával a "szerződést", és szintén évente egyszer polgárőr napot szerveznek, ahová elmennek nagyképűsködni, az nem, ismétlem NEM fedi le azt, amiért maguk ott vannak.

Hadd mondjak el egy történetet. Amikor Pátkán polgárőröket vádoltak meg azzal, hogy koktélokat dobtak cigányok házára, maguk már másod-, vagy harmadnap megjelentek, rendkívüli gyűlést szerveztek, és annyit tudtak csak mondani (illetve siránkozni), hogy "hát ez rendkívül kellemetlen, nagyon kellemetlen nekünk". Értik, maguknak kellemetlen. Nem azt mondták, hogy esetleg a szervezetnek, vagy a polgárőröknek, hanem maguknak. Ott voltam a gyűlésen, kár lenne letagadni, egyértelmű volt. Az első dolguknak kellett volna lenni, hogy közleményben kiállnak a polgárőrök mellett addig, míg jogerős ítélet nem születik (ami a mai napig nem született meg). Mint ahogy azt Pátka akkori polgármestere és a helyi polgárőr szervezet vezetője megtette. Ja, meg a falu lakosságának nagyobb része is. Persze maguk inkább elhatárolódnak. Leautóztak Pátkára öltönyben, kinyalva, nagyképűen, s akkor is lényegében elhatárolódtak. Gyávák, szánalmasak.

Visszatérve eredeti mondandómhoz: nem elég tehát, hogy impotens, semmirevaló, pökhendi pozőrök vannak az OPSZ élén, még a társadalmat is szemközt köpik egy olyan közleménnyel, melyben olyan emberektől határolódtak el, akik épp azt teszik, amit a polgárőrök. Gondolom, az fáj maguknak, hogy a Szebb Jövőért polgárőrök kiállnak egymásért, kiállnak az emberekért. Maguk meg saját magukon kívül semmiért és senkiért nem állnak ki, sőt, elhatárolódnak. Azt meg nem tudják - honnan is tudnák -, hogy az OPSZ szervezeteinek tagjai is ezt teszik, csak épp nem kapnak semmiféle támogatást (nem elsősorban anyagi természetűre gondolok), és nincsenek benne a sajtóban. Attól még teszik a dolgukat. Ahelyett, hogy felismernék, hogy a Szebb Jövőért Polgárőrség erős segítő kéz lehetne mindenhol, ahol az OPSZ kötelékébe tartozó polgárőr szervezetek létszám-, eszköz- és forráshiánnyal küszködnek, ehelyett maguk elhatárolódnak, benyalva ezzel a hatalomnak, gondolom, némi leeső morzsákért. Márpedig a polgárőrség politikától független civil szerveződés, ezért maguknak nem a hatalom hátsóját kéne fényezniük, hanem mindent megtenni azért, hogy a polgárőrség úgy működhessen, ahogy kell. Az OPSZ fennállása óta egyetlen dolgot "intéztek el", az pedig az, hogy a polgárőr szolgálatban közfeladatot ellátó személy legyen. Ennyi. A többi csak kamu, humbug, sallang. Mert azt a polgárőrt, aki az éjszaka közepén másodmagával (jobb esetben a mezőőrrel kiegészülve) néz farkasszemet a fatolvaj bandával, nem érdekli, hogy maguk ott fent ki felé tisztogatnak ülepet, kikkel haverkodnak. Csak az érdekli, hogy milyen felszerelése van, milyen jogai, kötelességei vannak, hogyan, milyen körülmények közt tudja teljesíteni azt a szolgálatot, ismétlem, SZOLGÁLATOT, amit önként vállalt. Nem magukért, hanem az emberekért. A tisztességes emberekért, legyenek azok bármely társadalmi, vagy etnikai csoport tagjai. A tisztességtelen emberek ellen, legyenek azok bármely társadalmi, vagy etnikai csoport tagjai.

Maguk meg elhatárolódnak. Egyáltalán nem ismerem a Szebb Jövőért Polgárőrséget, szimpátiám is azért van elsősorban, mert a Gyöngyöspatáról érkező hírek szerint ők is arra tettek hitet, amire én, amikor polgárőr lettem 10 éve. Márpedig aki hitemben osztozik, azt mindegy, hogyan hívják. A hitem azóta is megvan, de maguk ott, az OPSZ "vezetői" ezzel a lépésükkel végleg nullára írták az amúgy sem egetrengető hitelességüket.

Maguk elhatárolódnak. Eljött ezért a pillanat, hogy én is elhatárolódjak maguktól, és ilyen formában emblematikusan kilépjek a polgárőrség kötelékéből. Ténylegesen ezt majd természetesen az alapszervezetemnél fogom megtenni, indoklásként pedig ennek a levélnek a kivonatát fogom csatolni.

Remélem, hogy egy szép napon a jobb sorsra érdemes polgárőrségnek olyan országos szintű vezetői lesznek, akik felelősnek érzik magukat a szervezetért, annak minden tagjáért. Akik szintén szolgálatnak tekintik, amit csinálnak. Akik legalább életükben egyszer voltak járőrözni...

Üdvözlettel:

Magyari István