A mezőgazdasági termények árának december óta tartó csökkenése általános világjelenség, amit Magyarország esetében súlyosbított az ukrán gabona „megállíthatatlanul” és nyomott áron beáramló és itt ragadó mennyisége. Ez súlyos következményekkel fenyegeti az ország egyik legfontosabb termelőágát, a mezőgazdaságot.



Egy NER-vezér, két seggnyaló, három narancsos pizza

Amíg ugyanis az egyik oldalon a gazdálkodók bevételei az alacsony terményárak miatt folyamatosan csökkennek (lassan feleződnek), a másik oldalon a termelési költségek nemcsak, hogy nem csökkennek, hanem pár év alatt megtöbbszöröződtek. Így az a veszély fenyeget, hogy - különösen a gabonatermelés terén - a föld jövedelmezősége teljesen megszűnik. Ez a veszély minden kelet-európai államban fennáll, de különösen nagy jelentőséggel bír nálunk, ahol a belső piacok ellátása mellett a külkereskedelmünk húzóágazata a magyar mezőgazdaság volt.

Kétségtelen, hogy egy olyan államban, mint Magyarország, ahol a lakosság elég nagy hányada mezőgazdasággal foglalkozik, a mezőgazdasági termelés és értékesítés nehézségeinek esetleges ellehetetlenülése a többi gazdasági ágazatra is kedvezőtlen hatást gyakorolna, és a munkanélküliség is tovább nőne. A döntéshozóknak azonban továbbra is szem előtt kell tartaniuk azt, hogy csak olyan intézkedéseket hozzanak, amelyek lehetőség szerint csekély mértékben érintik a főbb élelmiszerek árainak további emelkedését és az inflációt.

A mezőgazdaság nehézségeinek enyhítése mindezek tudatában is sürgős intézkedést kívánna, mert különben ez a termelési ág olyan válságba kerül, amelyből esetleg csak a legsúlyosabb áldozatok árán lehet majd kivergődni.

Azonnali intézkedésekre lenne szükség, mint például:

Ha a kormány nem tesz azonnali lépéseket, elképzelhető, hogy pár éven belül nem lesz magyar földben magyar termelő által megtermelt magyar búzából készült magyar liszt a magyar narancsos pizzához, sőt intézkedések hiányában akkora már talán narancs sem lesz!

Egy gazdálkodó