Ugrás a cikkhez
Reklám

A repülőgépmotorok fejlesztése során a fő cél a teljesítmény növelése volt. Ez a szakirodalom alapján folyamatosan haladt, aminek hatására a világháború folyamán megduplázódott a repülőgépmotorok teljesítménye. Ezen a téren a Daimler-Benz mérnökei kiviteleztek egy fejlesztést, ami meglévő részegységekből kivitelezhető volt, és rövid úton megduplázta a teljesítményt. Az ezen elven létrehozott motorokat nevezték Doppelmotornak.

Követelmények

A Luftwaffe egyetlen stratégiai nehézbombázója a Heinkel He 177 típus volt. Ez abban különbözött a tipikus stratégiai nehézbombázóktól, hogy nem négy, hanem két motorral szándékozták megvalósítani. Ehhez viszont szükség volt egy olyan motorra, ami minimum 2000 PS leadására képes volt.



Heinkel He 177 típusú nehézbombázó a földön

Mivel akkoriban a Luftwaffe nem rendelkezett ilyen motorral, a Daimler-Benz mérnökei létrehozták az első Doppelmotort, a DB 606-ot. A DB 606 gyakorlatilag két, közös tengelyt hajtó DB 601-es repülőgépmotor volt. Ezáltal gyors fejlesztéssel megduplázták a teljesítményt.

Hozzá kell tennünk, hogy a DB 606 nem volt a legsikeresebb német repülőgépmotor, mivel műszakilag nem volt megbízható. Ezért egy idő után nem alkalmazták, és a Heinkel 177-esek többsége a nagyobb teljesítményű és megbízhatóbb DB 610-est kapta.

A DB 610

A 177-esek nagy részét a DB 610-esekkel látták el. Ez a motor gyakorlatilag két darab, közös tengelyt hajtó DB 605-ös volt. A két 605-ösből a bal oldali hasonlított leginkább a 605-ös alapverziójára, mivel a jobb oldalra helyezett 605-ös egyes részeit fordítva helyezték el. Például a jobb oldali motor kompresszora a szokásos bal helyett a jobb oldalra nézett. A bal oldali motort X-motor néven nevezték, míg a jobb oldalit W-motor néven.



DB 610 típusú repülőgépmotor

Amikor létrehozták, a 610-es volt a világ egyik legnagyobb teljesítményű repülőgépmotorja. A motor felszállóteljesítménye 2950 PS volt, ami pontosan kétszerese volt az alap DB 605 teljesítményének. A 610-es 24 hengeres volt, az X- és a W-motor összesített lökettérfogata 71.53 liter volt.

A típus a Harmadik Birodalom legerősebb, a gyakorlatban is alkalmazott dugattyús repülőgépmotorja volt.



DB 610 szemből

DB 605 - DB 610: felfúrás

Szokás mondani, hogy „a köbcentit nem lehet helyettesíteni”. Ezért a nagyobb teljesítményre a legjobb megoldás egy új motor. Viszont lehetséges a meglévő motorok lökettérfogatát is növelni, bár nem végtelen mértékben. A németek a legfontosabb repülőgépmotorjuk, a DB 605 kifejlesztése során ezt lépték meg.

A fejlesztés során meghatározták, hogy lehetséges a blokk felfúrása. A furat 150 mm-ről 154 mm-re nőtt, ami viszonylag kicsi változás, de ezáltal az lökettérfogat 33.9 literről 35.7 literre nőtt. A 605-ös kifejlesztéséhez vezető lökettérfogat-növelés a 610-es lökettérfogatát is megnövelte 3.6 literrel.

Lökettérfogat és üzemidő

Amennyiben a brit és a német repülőgépmotorokat hasonlítjuk össze a második világháború időszakából, akkor az egyik megállapítható különbség a következő: a brit repülőgépmotoroknak kisebb volt a lökettérfogata és magasabb volt a fordulatszáma, míg a német repülőgépmotorok esetében fordított volt a helyzet.

Ennek az oka a korabeli német tervezési filozófia volt, amire jellemző volt, hogy nagyobb lökettérfogatot alkalmaztak. A nagyobb lökettérfogatú motorokra jellemző volt, hogy nehezebb volt tönkretenni őket. Az egyik korabeli forrás szerint ez hasonlított a korabeli amerikai tervezési filozófiára.



Az egyik jellegzetes Daimler-Benz fejlesztés, a DB 603. A típus a legnagyobb lökettérfogatú 12 hengeres német repülőgépmotor volt. A megbízhatósága igen jó volt

Ezzel kapcsolatban megemlítendő, hogy az elmúlt egy-két évtizedre a belső égésű motorok fejlesztésére jellemző volt az ún. „downsizing”. Ennek az a lényege, hogy a környezetvédelmi céloknak való megfelelés érdekében kisebb lökettérfogatú motorokat alkalmaznak a személyautókban, mint régebben szokásos volt. Viszont mostanra kiderült, hogy a „downsizing”-motorok nem tartanak addig, mint a régebbi típusok, vagyis a kisebb lökettérfogatú motoroknak rövidebb az üzemidejük.

(Olvasónktól)

Korábban írtuk:

- Nagy teljesítményű és magassági Daimler-Benz-motorok és -alkalmazások

- A német Daimler-Benz-féle repülőgépmotorok néhány jellemzője

Források:

http://www.aviation-history.com/engines/db605.htm
http://www.warbirdsresourcegroup.org/LRG/he177-engines.html
https://oldmachinepress.com/2021/07/20/daimler-benz-db-606-db-610-and-db-613-doppelmotoren/
http://all-aero.com/index.php/component/content/article/64-engines-power/12661-daimler-benz-db-605-616-620-625-628
https://protechnic.hu/chiptuning/Motortuning_Loketterfogat_kobcenti_novelese/
https://www.sae.org/publications/technical-papers/content/410131/
http://wwiiaircraftperformance.org/me109/DB-601A-Flight-7Nov40.pdf
https://www.autonavigator.hu/cikkek/zsakutca-a-downsizing-nagyobb-motorok-varhatok/

Képek:

http://www.warbirdsresourcegroup.org/LRG/images/he177-WRG-0017778.jpg
https://oldmachinepress.files.wordpress.com/2021/07/daimler-benz-db-610-engine-side.jpg
http://www.aviation-history.com/engines/db610.jpg
https://axis.classicwings.com/Luftwaffe/Engines/DB%20603%20Dornier%20Museum%20Friedrichshafen.JPG





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából