Ugrás a cikkhez
Reklám

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzata úgynevezett II. kerületi kártyát bocsátott ki a szegényebb rétegek kegyének, na meg a voksainak megnyeréséért. A Polgármesteri Hivatal Keleti Károly utcai irodájában kiállított jópofa, a kerület látványos, történelmi épületeit is megjelenítő kártya a hozzá mellékelt útmutató szerint arra jó, hogy a feltüntetett szolgáltató üzletek, boltok, de legfőképpen gyógyszertárak a kártya tulajdonosának bizonyos árengedményt biztosítanak. Csakhogy a gyakorlatban a helyzet egészen másképpen fest.



Az „árengedményre” feljogosító kerületi kamukártya

A Budapest II. kerületében lakó egyik olvasónk eljuttatott hozzánk két kerületi, egymáshoz közel eső gyógyszertárból származó vásárlási nyugtákat, amelyek adatainak összevetése után a matematikában nem éppen zseni polgár is azonnal rájön, hogy a Budapest II. Kerületi Önkormányzat által kibocsátott, engedményekkel kecsegtető kártya nem más, mint humbugkártya. Legalábbis az árengedményt ígérő gyógyszertárak vonatkozásában az. Olvasónk két ilyen, az önkormányzattal együttműködő kerületi kártyás gyógyszertárat említ: a Kapás utcai és a Rét utcai orvosi rendelő közvetlen közelében levő patikát, amelyek a maguk módján és módszereivel elszabotálják, vagy legalábbis a minimálisra csökkentik a betegeknek eladott árengedményt.

De most csak a Rózsadombon levő Rét utcai patikát nézzük. Olvasónk már korábban, többször is tapasztalta, hogy a Rét utcai patikában a krónikus betegségére felírt gyógyszernek az „engedmény” levonása előtti ára nagyjából annyival több, mint ugyanannak a gyógyszernek az ára egy olyan patikában, ahol a kerületi kamukártya tulajdonosainak nem adnak „engedményt”. Eddig azonban mindig azt hitte, hogy a Rét utcai patikában fizetett drágább ár valószínűleg csak az ő bizonyos gyógyszerére érvényes.

Olvasónk azonban néhány nappal ezelőtt egy másik gyógyszerével kapcsolatban is azt tapasztalta, hogy a Rét utcai gyógyszertár nagyjából annyival adja drágábban a felírt gyógyszerét más gyógyszertárakhoz képest, mint amennyi „engedmény” fel van tüntetve a kezébe nyomott nyugtán. Persze a patika tulajdonosai nyugodtan mondhatják, hogy erre az árrés miatt lehetősége van. Igen, de akkor nem kell játszani a jóságos filantrópot. Gyorsan hozzátesszük: nehezen képzeljük el azt, hogy minderről a kamukártyát kibocsátó önkormányzat nem tud…

Olvasónk sajnos csak a legutóbbi keserű tapasztalatának bizonyítékát, azaz két gyógyszertár fizetési nyugtáját őrizte meg, s ezeket be is küldte a szerkesztőségünkbe.

A Rét utcai gyógyszertárban egy doboz Zaldiar nevű gyógyszer az úgynevezett „engedmény” levonása előtt a nyugta szerint 2 714 forint. A vételárból a kamukártya bemutatása után „engedmény” címén levontak, elengedtek 271 forintot, s ezért olvasónknak végül „csak” 2 443 forintot kellett fizetni egy doboz gyógyszerért. Miután a Rét utcai patika után elment a közeli Margit körút 54. szám alatti gyógyszertárba, ahol az „engedményre” feljogosító kamukártyát ugyan nem fogadják el, ám a fentebb nevezett gyógyszer még így is kevesebbe, 2 390 forintba került, mint az „engedménnyel” a Rét utcai patikában.



A gyógyszer ára „engedménnyel”: 2 443 forint



Az „engedményes” gyógyszer adatainak kinagyítása



Ugyanaz a gyógyszer engedmény nélkül egy másik patikában: 2 390 forint





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából