Ugrás a cikkhez
Reklám

Olvasónk írja:

Július 24-én jelent meg a hír a police.hu oldalán (amit aztán több hírportál is közölt), hogy Komoró és Tuzsér között egy veszélyes anyagot szállító teherautó borult az árokba, a 26 éves román sofőr meghalt. Az utat a mentés ideje alatt (mely több órát vesz igénybe, ahogy írták) lezárták.  

Eddig a hír, a lakosság és az ország közvéleménye semmi többet nem tudott meg a hírről három napon át.

Mi azonban, Komoró lakosai 27-én, azaz három nappal a baleset után azt vettük észre, hogy az áramot és gázt kora reggel lekapcsolták, a szomszédok pedig kétségbeesve rohantak át hozzánk, hogy hagyjuk el a falut, mert veszélyes anyag van a  tartályban, amely 50%, hogy fölrobbanhat. Rohanva hagytuk el gyerekeinkkel és szüleinkkel a falut. 



Helyszíni fotók (Forrás: police.hu)




A rendőrség semmilyen tájékoztatást nem adott ki, ezért a katasztrófavédelmet is felhívtuk, ahol azt mondták, nem mondhatnak semmit. Kissé idegesen válaszoltam neki, hogy könnyen beszél, amikor mi gyerekekkel vagyunk a faluban, aminek határán bármikor felrobbanhat a tartálykocsi. A diszpécser az orra alatt dörmögte cinikusan, hogy "nem robbanóanyag, de mindegy".

Eközben, 27-én reggel már azt olvastuk, hogy a katasztrófavédelem gondoskodott a veszélyes anyag elszállításáról. 

A baleset környékét 1 km-es körzetben lezárták, kb. 30 embert evakuáltak a zónából, lezárták a Budapest-Záhony-vasútvonalat Komoró megállótól Záhonyig, és 27-én a közelben lévő, igen forgalmas 4-es utat is lezárták.

Tűzoltó ismerősünk a helyszínre volt vezényelve biztosítani a zónát, de hiába kérdeztük, azt mondta, három napja nem mondanak nekik semmit, nem tudják, mit szállított a kamion, de annyi biztos, hogy a felsőbb beosztású tűzoltók nem mernek a helyszínre menni. Az ismeretlen anyag Németországba tartott, s állítólag csak a németek tudják lefejteni, ezért kellett három napig várni. Noha lengyel és orosz szakemberek is érkeztek, vagy nem jártak sikerrel, vagy nem merték lefejteni az anyagot.

Azt is megtudtuk, hogy a 26 éves román sofőr holttestét három napig nem vették ki a roncsból, a veszély miatt. Ez tehát nem szóbeszéd, mint ahogy azt a 444.hu írja

27-én a hírek szerint 16 tonnát mégiscsak sikerült lefejteni a 20 tonnából, a maradék 4 tonna az árokba fordult tartálykocsiban van. A mentés ideje alatt, azaz egész nap nem volt áram és gáz Komoró faluban.

Az etilén-oxid egy szerves, színtelen, szagtalan éter, igen robbanékony, bizonyítottan rákkeltő sejtméreg, melyet főleg fertőtlenítésre és vegyi anyagok előállítására használnak. (Bővebben ide kattintva.)

Négy tonna anyag tehát még az árokban fekszik, a mentést hétfőn folytatják. Hogy miért hétfőn, azt nem tudjuk. Addig marad minden lezárva, a közelben fatelep és olajraktár is van...

Péntek reggel ismerősünktől megtudtuk, hogy etilén-oxid volt a teherautóban, azonban ezt (addig) sehol nem hozták még nyilvánosságra.

Nyilván arra gondol az ember, hogy robbanékony anyagot szállít ott a teherautó, de ha így van, ráadásul 20 tonnányit, miért nem értesítik a lakosságot hivatalosan? Miért kell titkolózni és hazudozni?





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából