Ugrás a cikkhez
Reklám

Mióta az emberek társadalomban élnek, csoportokba, szervezetekbe, államokba tömörülnek, mindig kerestek maguknak olyan lehetőséget, melyek kifejezik együvé tartozásukat, mely megkülönbözteti őket másoktól. Ez az őskorban tetoválásokkal kezdődött, majd az ókortól a különböző pajzsok, harci jelvények, címerek után a zászlókban csúcsosodott ki. Minden ország, megye, város, a nemesi családok, mind megtervezték a maguk címerét, zászlóját.

A hadviselés idején zászlók alá „bandériumokba” gyülekeztek az egy csapatba tartozó katonák és napjainkban is zászlóra esküdnek fel azok, akik megfogadják, hogy jóban, rosszban kitartanak egymás mellett.

Mint a középkortól kezdődően, napjainkban is egy-egy zászlóanyát választanak azok, akik egy zászló alatt gyülekeznek. Ez rendszerint egy-egy adott közösség kiemelkedő nőalakja, régen a várúr felesége, a megye vagy a város kiemelkedő nőalakja, vagy kiemelkedő alakjának felesége volt. Őt kérték fel, hogy képletesen legyen anyja a zászló alatt gyülekezőknek. Az anya, akinek nevével indulnak a küzdelembe, mint a középkori lovagok és a zászlóanya úgy őrködik felettük, mint az édesanya a gyermekei felett.

Amikor öt éve megalakult a Magyar Gárda, az 56 nemzeti érzésű magyar Wittner Máriát kérte fel zászlóanyának. Úgy gondolták, hogy akkor, a Gyurcsány vezette posztkommunista kormány ellen küzdő legkövetkezetesebb csapatnak, méltó zászlóanyja lesz az a forradalmárnő, akit 1956 után majdnem kivégeztek.

Kicsit furcsállották az emberek és a gárdisták is, hogy amikor a Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormány üldözni kezdte a gárdát, a Parlamentben ülő zászlóanya miért nem emelt szót a méltatlan eljárás ellen, de a kétkedő hangok elültek, amikor Wittner Mária kijelentette, hogy a jövőben nem kíván képviselő lenni a Parlamentben. Minden jóérzésű ember arra gondolt, hogy ezután Mária a Jobbikot és a gárdát fogja nevével és jelenlétével támogatni.

Nem ez történt.

2010-ben, a választási küzdelem hajrájában Wittner Mária bejelentette, hogy mégis jelölteti magát képviselőnek, de nem a Jobbik, hanem a Fidesz színeiben. Ez sok emberben megdöbbenést keltett.

A Fidesz 2/3-os többséggel megnyerte a választást és ahelyett, hogy kezet nyújtott volna a rendszerváltásért küzdő legkövetkezetesebb pártnak, a Jobbiknak, azt ellenzéki szerepre kényszerítette és ahelyett, hogy eltörölte volna a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok által hozott gárda ellenes szégyenletes törvényt, mely "egyenruhás bűnözőknek" nevezte a gárdistákat, folytatta, sőt fokozta a Magyar Gárda üldözését. És a Fidesz padsoraiban ülő zászlóanya lapít és hallgat. Nem állt föl és küzd oroszlánként bajbajutott fiaiért. Sorozatosan leszavazza a Jobbik javaslatait a kommunista bűnösök felelősségre vonásáról. Másodszor szavazza le a Kiskunmajsán, Pongrátz Gergely által létrehozott '56-os múzeum támogatását.

Milyen zászlóanya az, aki nem küzd üldözött fiai mellett, azok védelméért?
Milyen forradalmár az, aki nem támogatja az egyetlen '56-os múzeum megsegítését?

Költői kérdések, amire a választ mindenkinek magának kell megadni!

Szalay Róbert
történelemtanár

Kapcsolódó: Wittner Mária is elutasította a kiskunmajsai '56-os múzeum támogatását



Friss hírek az elmúlt 24 órából