Ugrás a cikkhez
Reklám

Jogerőre emelkedett az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete a Fratanolo-ügyben, vagyis a magyar államnak ki kell fizetnie Fratanolo Jánosnak megítélt kártérítést és perköltséget, miután a bíróság nagykamarája elutasította a magyar állam fellebbezését - tájékoztatta az MTI-t szerdán Magyar Gábor ügyvéd.



"Szabad véleménynyilvánítás" - akkor is az lenne, ha horogkeresztet viselt volna ez a rohadék?

A Magyarországi Munkáspárt 2006 korábbi elnöke azért fordult a strassburgi fórumhoz, mert Magyarországon ötágú vörös csillag nyilvános használata miatt büntetőeljárás indult ellene.

Fratanolo János védőjének tájékoztatása szerint a magyar állam 2012. február 1-jén terjesztette elő a fellebbezését az Emberi Jogi Európai Bíróságának tavaly november 3-án hozott ítélete ellen, ám ezt a testület nagykamarája elutasította. Közlése szerint további jogkövetkezmény, hogy Fratanolo János a Kúriához fordulhat, amely felülvizsgálati eljárásban köteles lesz őt az ellene hozott vádak alól felmenteni.

Az emberi jogi bíróság szerdai ítéletében megállapította, hogy Magyarország "megsértette Fratanolo János szabad véleménynyilvánításhoz való jogát" - az emberi jogi egyezmény 10. cikkét -, ezért a pervesztes államot 4 000 euró kártérítés és 2 400 euró perköltség megfizetésére kötelezte.

Fratanolo János egy 2004. május 1-jén Pécsett tartott szakszervezeti rendezvényen a zakója hajtókáján egy nagyjából 2 cm átmérőjű ötágú vörös csillaggal vonult fel, majd a helyi televíziónak nyilatkozott; a vörös csillag ezáltal a nézők számára is észlelhető volt. Elmondta, hogy a munkásmozgalom nemzetközi ünnepén, Magyarország európai uniós csatlakozása alkalmából, továbbá szolidaritásból viselte a szimbólumot, mivel akkor pártja egyik vezetője, Vajnai Attila ellen ugyanilyen cselekmény miatt folyt büntetőeljárás.

Ezen cselekménye miatt Fratanolo ellen 2007-ben büntetőeljárás indult. 2008. március 6-án a Pécsi Városi Bíróság első fokon megrovásban részesítette önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt. A vádlott fellebbezése folytán eljárt Baranya Megyei Bíróság 2008. szeptember 23-án - "bűncselekmény hiányában" - felmentette. Az ügyészség fellebbezését követően a Pécsi Ítélőtábla 2010. március 5-én bűnösnek mondta ki, és megrovásban részesítette.

Mint a közleményből kiderül, a jogerős elmarasztalásra a Vajnai kontra Magyarország ügyben 2008. július 8-án hozott strassburgi ítéletet követően került sor, vagyis - az ügyvéd közlése szerint - az ügy bizonyítja, hogy Magyarország nem gondoskodott a Btk. Kifogásolt részének módosításáról. A vörös csillag nyilvános használatát eleve büntető rendelkezés továbbra is a magyar jogrend része, ezért a hazai bíróságok kénytelenek alkalmazni azt akkor is, ha adott esetben fel sem merült, hogy önkényuralmi propagandát folytattak volna vagy egyébként azonosultak volna valamely totalitárius rendszerrel.

(MTI nyomán)



Friss hírek az elmúlt 24 órából