Ugrás a cikkhez
Reklám

Budaházy György és Szász Endre végre szabadon érkezett a szerdai tárgyalásra, amelynek nyilvános részén Kálmán András sértettet hallgatta meg a bíróság.

Rihó Krisztián vádlottat rendőrökkel állíttatta elő Kenéz Andrea bírónő, mivel nem jelent meg reggel 9 órára. Mint kiderült, a vádlott (a vádlottak többségéhez hasonlóan) nem kapott hivatalos idézést, csupán az ügyvédjét értesítette emailben a Fővárosi Bíróság a tárgyalások menetrendjéről. Rihó Krisztiánt megbilincselve állították elő, az előállítás költségeit neki kell állnia. A XVII. rendű vádlott nem élt panasszal az intézkedés ellen.

Kálmán András MSZP-s politikus házát 2008. február 7-ről 8-ra virradó éjszaka érte Molotov-koktélos támadás. Az okozott anyagi kár a szakértő megállapítása szerint 550 Ft. A támadás elkövetésével nincs megvádolva egy vádlott sem, abszurd módon mégis szerepel a vádpontok közt, és ezzel is Budaházy Györgyöt vádolja felbujtóként az ügyészség. Szikinger István, Budaházy György ügyvédje sérelmezte, hogy az ügyészség a vádiratban annyit közöl, hogy védence utasítására követték el a Molotov-koktélos támadást, de hogy mit tartalmazott ez az utasítás, arról az ügyészség hallgat. Azáltal, hogy nincs elkövetőként megvádolva egy vádlott sem ebben az al-vádpontban, ez a vád egyszerűen törvénytelen. Kenéz Andrea bírónő annyit reagált az ügyvéd észrevételére, hogy majd a vádbeszédnél megtudja az ügyészség álláspontját.

Kálmán András beszámolt arról, hogyan észlelte a támadást, majd hívta fel a rendőrséget. Két Molotov-koktélt dobtak a házára, amelyek közül egyik sem gyulladt meg. A sértett szerint az egyik üveg megpattant az ablakvédő spalettán, amitől a spaletta megsérült. A helyszíneléskor készített felvételek alapján nem derül ki, hogy mitől sérült meg a spaletta, mivel eleve nagyon apró festékleverődésekről van szó, ráadásul a nyomként bejelölt sérülések közül az egyikben elpiszkolódás látható, ami egyértelműen bizonyítja, hogy a sérülés nem friss. Ahogy a legtöbb MSZP-s képviselőnél, Kálmán Andrásnál is ismétlődött a szokásos forgatókönyv: első vallomástételnél elmondja röviden, hogy mit tapasztalt, majd behívják az ügyészségre, ahol ismét vallomást tesz. Itt már bővített változat hangzik el, olyan népszerű fordulatokkal, hogy a koktél közel volt a gázcsőhöz (hiába mondja ki az ügyészség által megbízott szakértő is, hogy a gázcső nem tud kigyulladni, attól nem robbanhat be egy ház, akkor sem, ha a gázcsövet dobják meg Molotov-koktéllal); szokásos fordulat a kár nagyságának növekedése a két vallomás közt; a történtek felnagyítása; a lelki megrázkódtatás ecsetelése.

Budaházy György szembesítette a sértettet több eltérésre a nyomozati szakaszban tett vallomása és a most, a bíróságon tett vallomása közt. Ennek nyomán kiderült, hogy ebben az esetben is a sértett úgy írta alá a rendőrségi jegyzőkönyvet, hogy tulajdonképpen nem is tudta, mi van benne, a jegyzőkönyve nem pontosan az általa elmondottakat tartalmazza. Kálmán András konkrétan azt mondta, ha tudja, hogy ezt tartalmazza a jegyzőkönyv, amit a bíróságon felolvastak neki, akkor biztos nem írja alá.

Természetesen itt is hallhattuk azt, amit már eddig sok MSZP-stől: a parlamenti szavazáskor fogalma sincs, hogy mit szavaz meg, mert a pártfegyelem diktál. Kálmán Andrást ezt annyira természetesnek tartja, hogy nem is háborodik fel azon, ha a pártfegyelem megsértése miatt alkalmanként (akkoriban, tehát 2008-ban) 100 ezer forintot kellett kifizetnie.

A tárgyalás második szakaszában Soós Tibor gyanúsítotti vallomásának ismertetése folytatódott, immár zártan, az I. és a VIII-ad rendű vádlott kizárásával.

A tárgyalássorozat pénteken zártan folytatódik, majd november 30-án Soós Tibor meghallgatása alatt továbbra is zárt lesz. Valamikor a délután folyamán, a szerdai nap és egyben a novemberi tárgyalássorozat végén, ismét nyílt tárgyalás lesz, ahol Budaházy Györgynek és a VIII. rendű vádlottnak is megjelenési kötelezettsége van, pontosabban akkor már megjelenhetnek saját büntetőperük bizonyítási eljárásán. Hogy november 30-án, szerdán pontosan mikortól lesz nyilvános a tárgyalás, csak aznap derül majd ki.

(Szent Korona Rádió)



Friss hírek az elmúlt 24 órából