Ugrás a cikkhez
Reklám




Lassan elfogynak azok a csirkék, kacsák, kecskék, malacok, amelyeket a Minden Gyerek Lakjon Jól alapítvány osztott szét a közelmúltban Borsod-Abaúj-Zemplén megye több településén. A rászorultak közül többen eladták az adományt, de igen sok állat elpusztult – írja az Észak-Magyarország.

Az alapítvány az elmúlt hetekben rendhagyó módon nem élelmiszersegélyt, hanem apró állatokat, és etetésükhöz tápot adott át a "mélyszegénységben élőknek", azért, hogy neveljék fel a csirkéket, kacsákat, kecskéket, malacokat, hogy akár az állattartásból is megélhessenek.

A lap tapasztalatai szerint többen eladták az adományba kapott állatokat, ugyanakkor igen sok elpusztult közülük, illetve patkányok, és más ragadozók zsákmányoltak belőlük.

Az alapítvány munkatársa elmondta: nem ellenőrzik a segélyezetteket (miért is tennék), arról, hogy eladták volna az állatokat, és hogy nagy az elhullás, "eddig nem kaptak tájékoztatást". Ősszel fórumokat tartanak, amelyeken megbeszélhetik a segélyezettekkel a tapasztalatokat. (Előre szólunk a naiv jótékonykodóknak: meg fognak lepődni - a szerk.)

Frissítés: "Egyik reggel felkeltünk, és nem voltak meg az állatok"

Már alig van azokból a naposcsibékből és kiskacsákból, amiket a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány osztott szét a közelmúltban Szendrőládon és a környező településeken élő rászoruló családoknak. A helybéliek szerint az állatok többségét eladták. Az alapítvány azért osztott állatokat és tápot az etetéshez, hogy akár az állattartásból is megélhessenek a rászorulók. Az állatok sorsát viszont nem követik - számolt be róla az MTV Híradója.

Az egyik szendrőládi asszony csirkéket kapott a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítványtól, de már nincsenek meg. Ádám Erzsébet azt hazudta a Híradónak: "egyik reggel felkeltek, és nem voltak meg az állatok". A Híradónak egyik név nélkül nyilatkozó szendrőládi viszont elmondta: egész Szendrőlád tudja, hogy eladták a csirkéket, a tyúkokat és mindent. A helyiek szerint állítólag 5000 forintot kértek a napos csibékért.

Szendrőben csaknem 200 család kapott segítséget az alapítványtól, pedig a polgármester szerint a családok többsége nem is ért az állattartáshoz. Szaniszló János, Szendrő polgármestere azt mondta a Híradónak: "Ezek a családok, akik állatokat kaptak a alapítványtól - minden híresztelés ellenére azért, mert vidéken élnek - nem alkalmasak az állattartásra, illetve alkalmasak lesznek, ha megtanítjuk őket."

Hegedűs Zsuzsa, a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány elnöke azt mondta: az alapítványnál nem követik nyomon az adományok sorsát. Hozzátette: "ne mondja neki senki, hogy ezek a rászoruló emberek eladják az adományokat, majd ha lát erre bizonyítékot, akkor elhiszi". Az alapítvány elnöke szerint az előfordulhat, hogy vadállatok megtizedelik a baromfit, de szerinte "a napos csibét nem venné meg senki".

(MTI - Híradó - HVG nyomán)

Kapcsolódó:

- Ezért utasítják el a közmunkaprogramot a felvilágosultabb romák

- "Meggyalázták a romaságot" - utat akarnak lezárni a közfoglalkoztatás ellen tiltakozó cigányok
- A híres "roma munkakedv": visszaadta a segélyt, csak ne kelljen dolgozni


Friss hírek az elmúlt 24 órából