Ugrás a cikkhez
Reklám

Emberi maradványokat találtak a speciális búvárok, miközben kiemelték a II. világháborúban felrobbantott budapesti Margit-híd vízben lévő darabjait. Még nem tudni, mikor és milyen körülmények között került a folyóba az összesen hét csontváz, de nem kizárt, hogy olyan zsidóknak a maradványairól van szó, akiket a Dunába lőttek - írja a csütörtöki Népszava.



A felrobbantott Margit-híd

A hét csontvázra, pontosabban csontmaradványokra és ruhadarabokra, cipőkre június végén, a híd felújítása közben találták rá az ott dolgozó munkások. Az ipari búvármunkát végző Hídépítő Speciál Kft. (HSP) búvárai találták meg a csontvázakat, és azonnal jelezték a felújítást végző konzorciumnak, ők értesítették a rendőrséget.

A maradványokra az 1-es, tehát a pesti oldalhoz legközelebbi hídfő északi oldalán bukkantak rá. Egyelőre csak feltételezések vannak arról, hogyan és mikor kerülhettek a Dunába. A németek 1944. november 4-én aknázták alá a hidat, de még közben a töltetek a déli csúcsforgalom idején váratlanul felrobbantak. A balesetben meghalt negyven német utász és száz civil, tehát az ő maradványaikról is szó lehet.




Viszont az sem zárható ki, hogy a testeket a víz hozta, és már a híd felrobbanása előtt fennakadtak a pillérnél.

"Az köztudott, hogy a nácik és a nyilasok általában meztelenre vetkőztetve lőttek a Dunába zsidókat, zsidókat bújtató civileket és más gyanús elemeket, bizonyos esetekben azonban, ha közben megszólalt a légvédelmi sziréna, nem vesződtek a vetkőztetéssel, azonnal kivégezték őket" - "világosít fel" a Népszava, hozzátéve: ha a robbanások áldozatairól van szó, akkor ezt az magyarázza, hogy a sok áldozatot akkor nem tudták mind kiemelni a vízből, ha viszont kivégzett emberekről, akkor ezt az újlipótvárosi "nemzetközi" gettó közelsége magyarázhatja. Az azonosításban segíthetnek a viszonylag jó állapotban megmaradt ruhák és cipők.

A bejelentés után Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója is a helyszínre érkezett, és engedélyt kapott, hogy megnézze a csontokat, de - mint mondta - a vizsgálatok lezárásáig nem tud semmi biztosat mondani. (Azzal kellett tehát szembesülnie, hogy Jahve választott népének ugyanolyan csontjai vannak, mint a gojoknak, hiszen nem tudta megállapítani, hogy a világ legkülönlegesebb népe fiainak csontjait látja, vagy holmi alacsonyabb rendű hullákat...)

Mindkét verziót lehetségesnek tartja Varga László történész is, de amíg nem derül ki az áldozatok életkora és haláluk oka, addig legfeljebb találgatni lehet. A rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a csontokat - olvasható a Népszavában.

(MTI nyomán)



Friss hírek az elmúlt 24 órából