Ugrás a cikkhez
Reklám

A Szolnok megyei bíróság jogerős döntése szerint meg kell ismételni az önkormányzati választást Tiszabőn, illetve a polgármester-választást Tiszaburán; a bíróság ezzel elutasította az ellenérdekű felek felülvizsgálati kérelmét és helybenhagyta a területi választási bizottság (tvb) határozatát.

A Szolnok megyei tvb múlt csütörtöki ülésén azért semmisítette meg a tiszabői helyhatósági választás teljes eredménylistáját, mert a két vesztes polgármesterjelölt - Szabó Béla Burkus és Nagy Rudolf - által benyújtott kifogás alapján úgy ítélte meg, hogy a voksolás során sérült a választásnak az alkotmányból fakadó titkos jellege.

A kifogást emelők és nagyszámú tanúik ugyanis egybehangzóan arról számoltak be, hogy a voksolás sajátos módon zajlott Tiszabőn. A két szavazókörben az intimitást biztosító szavazófülke mellett a helyiségben egy-egy asztal is a választók rendelkezésére állt, s a szavazók többsége ennél helyet foglalva - arra hivatkozva, hogy analfabéta - segítséget kért a szavazólap kitöltéséhez. Ezt a segítséget a nem hivatalos eredmény szerinti győztes, Farkas Barnabás, a 2006-ban megválasztott elöljáró által delegáltak adták meg nekik, mintegy ellenőrizve, hogy az előzetes elvárások és kérések alapján valóban Farkas nevéhez tették a jelet.

Az Országos Választási Iroda (OVI) honlapján megjelent adatok szerint Tiszabőn az 1154 választásra jogosultból 1006-an szavaztak az öt független elöljárójelölt valamelyikére. Az érvényes szavazatok száma 990 volt. Ebből a győztes Farkas Barnabás 493, Mága Gyula Pipás Gyuszi Fia 64, Nagy Rudolf 28, Rézsó Gábor Mihályné 19, míg Szabó Béla Burkus 386 voksot szerzett.

Tiszaburán a korábbi polgármester, Farkas László (Fiatal Romák Országos Szövetsége) győzött október 3-án, de az eredmény ellen több helyi lakos kifogást nyújtott be; ezeket a helyi választási bizottság elutasította. Az ügy ezután került a tvb elé, amely megsemmisítette az eredményt és új polgármester-választást rendelt el. A bizottság azt látta bizonyítottnak, hogy Farkas László delegáltjai nyíltan befolyásolni kívánták a szavazók szándékait, a hívei pedig autóval szállították a választópolgárokat a szavazásra. Az egyik szavazókör szavazatainak számlálása során ráadásul két jegyzőkönyv is készült, egymástól eltérő tartalmakkal. Mindkét önkormányzati választást október 30-án, szombaton kell megismételni.

(MTI)



Friss hírek az elmúlt 24 órából