A szakemberek a Marcal folyóban kezelni tudják a Kolontár melletti tározóból kiszabadult vörösiszap lúgos kémhatását, így a remények szerint a káros anyagok nem kerülnek a Dunába - közölte a belügyminiszter.

Pintér Sándor - miután beszámolt a kabinetnek a helyzetről - elmondta, az érintett tározó gátjain 24 órás őrséget, figyelőszolgálatot működtetnek. Megismételte, mivel természeti katasztrófa nem történt a térségben, emberi felelősséget kell keresni az iszapömlés ügyében.

Emlékeztetett, hogy az országos rendőrfőkapitány szerdán úgy döntött: a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) veszi át a Kolontárnál történt iszapömléssel kapcsolatos nyomozást. Közölte: az összesen 10 hektárnyi területre kiömlött 6-700 ezer köbméter vörösiszap Kolontáron két utcában 40, Devecseren 19 utcában 244, Somlóvásráhelyen egy utcában 14 házat érintett. A lakosság elhelyezéséről a katasztrófavédelem a karitatív szervezetek együttműködésével intézkedett; az első időszakban 700 embert helyeztek el, de számuk már csökkent más lakókhoz, rokonokhoz való elhelyezéssel.

(MTI)