Sólyomnak Hortay Éva, Észak-Komárom alpolgármestere a hídon adta oda a virágcsokrot, amelyet a szobor átadásakor kapott volna meg, s megköszönte a köztársasági elnöknek, hogy támogatta őket.

Könnyes szemmel és akadozó hanggal szólt az emberekhez Sólyom – tudósít a kemma.hu –, példátlan viselkedésnek titulálta a szlovák fél lépését, hiszen személyes látogatásra érkezett, egy civil szervezet meghívására; ráadásul a szlovák szerveket pedig már két hónappal korábban értesítették a látogatásról. Azt nyilatkozta, hasonló eset Magyarországon szlovák politikussal nem történhet meg. Végezetül azt mondta: még visszajön.

– Példátlan, európai értékekhez nem méltó, amit a szlovák fél tett. Meg fogjuk tenni a szükséges lépéseket. Vegyék úgy, hogy én avattam fel a szobrot. Szent István műve nem csak a magyaroké, hanem a szlovákoké, a németeké is. A szobor a barátságot szimbolizálja – üzente a szlovákoknak Sólyom, aki azt is elmondta, hogy szívesen várja a szlovák vezetőket Magyarországon.

Odamentek volna a révkomáromiak - nem hagyták

Ezalatt Rév-Komáromban Szent István szobránál Magyarország pozsonyi nagykövete, Heizer Antal tolmácsolta a magyar köztársasági elnök szavait.

Menjünk a hídra! – ezt skandálták a révkomáromiak, akik hatalmas ovációval fogadták Sólyom László üzenetét azon a rendezvényen, melyre a tót műállam és hatóságok szokatlanul durva lépései következtében nem érkezhetett meg az oda igyekvő magyar köztársasági elnök. A tömeg azt kiabálta, hogy elindulnak az Erzsébet hídra Sólyomért, ám az ünneplők végül jobbnak látták, ha békében zajlik le az ünnepség.

Sólyom is hangoztatta: "jogtisztelő ember, nem fogják őt olyan helyzetbe sodorni, ami egy jogtudóst is kényelmetlen helyzetbe hozna".

(Kemma - MTI - MNO)