Újabb Heves megyei cigány kisebbségi politikus állítja, hogy választási csalással nyert tavaly a megyei időközi voksoláson az MCF. Kolompár Orbán bianco szerződésen ígért havi 30 ezer forintot annak, aki támogatja a szervezet jelöltjeit. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság nyomoz.

Szőcsi Lajos feldebrői kisebbségi képviselő azt a megbízási szerződést mutatja a HírTV kamerájának, amelynek köszönhetően szerinte az MCF Roma Összefogás pártja megnyerte a tavalyi Heves megyei időközi kisebbségi választást. A bianco szerződésen csak Kompár Orbán Országos Cigány Önkormányzati elnök aláírása szerepel, a többi adatot csak azután töltötték ki, amikor a választásra jogosult romák megígérték: ugyancsak Kolompár Orbán vezette MCF Heves megyei jelöltjét támogatják majd.

Egy másik, már kitöltött szerződésen a megyei cigány vezető neve is szerepel.

„Ha romát látok lopni, nem szólok a rendőrségnek”

Hódi Sándor nem sokkal később megnyerte a választásokat. Szerinte csak véletlen, hogy a kistérségi referensek megbízása egybeesett az időközi választásokkal. Hódi azzal védekezik, hogy a megbízási szerződés csak akkor lett volna teljesíthető, ha azt az Országos Cigány Önkormányzat gazdasági vezetője is aláírja.

- Sajnos a roma politika most ott tart, hogy nem hiszünk egymásnak. Példa rá Szőcsi Lajos kollégám. Neki azt mondom, hogy a jó cigány tudja a kabátesetet. Ha egy romát látok ellopni egy kabátot, akkor nem fogom megmondani a rendőrségnek - ezt a figyelmébe ajánlom. Ez egy igazi ősi bevett szokás nálunk, amit ő elfelejtett cigányként – nyilatkozta a HírTV-nek Hódi Sándor, a Heves Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke.

A Heves megyei rendőrség azonban nem a cigány szokások szerint intézkedik. Az ügyben már nyomoznak a HírTV Célpont című műsorának korábbi riportja miatt. Azóta több személyt is kihallgattak.

Fél év alatt eltapsolták a költségvetést

Egerben tavaly ősszel azért tartottak időközi kisebbségi választásokat, mert a korábbi cigány önkormányzat feloszlatta önmagát, ugyanis kevesebb mint fél év alatt költötték el az egész éves költségvetésüket - jutott hízósertésekre, vásároltak főnöki fotelt, de több mint egymillió forintot fizettek ki néhány romavezető üzemanyag számlaira. A Heves megyei ügyészség ezt az ügyet is vizsgálja.

(HírTV)