Közönséges konyhasó a 95 százaléka annak a feltűnően olcsó mosópornak, amely a napokban került egyes áruházak polcaira - állípította meg a Blikk által elvégeztetett vizsgálat.

A lapnak elsősorban az lett gyanús, hogy az 5 kilogrammos mosószer csupán 499 forintba kerül, míg az ekkora kiszerelésű termékek ára általában 2000-6000 forint körül mozog. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság hatszor végezte el a tesztet, és mindig ugyanaz lett az eredmény: tartalma 95 százalékban konyhasó.

Kókai Gizella vegyésztechnikus szerint lehet, hogy a mosószerben van némi tisztítóanyag is, de az biztos, hogy csak nagyon csekély mennyiségben. A termék dobozán a nátrium-klorid nem szerepel összetevőként, de a gyártók gyakorlatilag bármivel megtölthetik a zacskót, aminek vegyipari felhasználását nem tiltják a jogszabályok.

Klima Katalin, az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság sajtóreferense a lapnak elmondta, hogy a konyhasót csak az utóbbi néhány évben kezdték adalékként használni az olcsó mosószerekben, és bár normál esetben ez a mennyiség csak 1-2 százalék, akadnak olyan termékek, amelyek akár 60-93 százalékban is tartalmaznak nátrium-kloridot.

Jelenleg nincs olyan termékszabvány, amely egyértelműsítené, hogy miből tevődhet össze egy mosópor. A tisztítószer forgalmazóját a terméken megadott címen nem lehetett utolérni - írja a lap.

(hirado.hu/Blikk)